Po beveik 22 valandas trukusių debatų Senate 55 balsais prieš 22 buvo triuškinamai pritarta siūlymui atverti prezidentės apkaltos bylą. Kai tas sprendimas buvo priimtas, D. Rousseff apkaltą palaikantys senatoriai prapliupo plojimais.

Jos įgaliojimus perims viceprezidentas Michelis Temeras.

Balsuojant 81 narį turinčiam Senatui pakako paprastos balsų daugumos, kad D. Rousseff būtų nušalinta iki šešių mėnesių laikotarpiui, ruošiantis nagrinėti jos bylą dėl biudžeto įstatymų pažeidimų.

81 vietą turinčiame Senate pakako paprastos balsų daugumos. Apkaltos byla gali būti nagrinėjama kelis mėnesius, bet kad 68 metų D. Rousseff būtų galutinai atstatydinta, reikėtų dviejų trečdalių senatorių balsų.
M. Temeras, priklausantis centro dešiniajai partijai PMDB, po kelių valandų turėtų laikinai perimti prezidento įgaliojimus, nutraukdamas ilgiau negu dešimtmetį trukusį D. Rousseff kairiosios Darbininkų partijos dominavimą.

Viceprezidentas ruošiasi paskelbti naujos vyriausybės sudėtį ir sako, kad jo prioritetas bus vesti Braziliją iš didžiausios per kelis pastaruosius dešimtmečius recesijos, o Kongresą – iš politinės aklavietės, susidariusios grumiantis dėl D. Rousseff apkaltos.
Pati D. Rousseff, buvusi marksistė partizanė, 8-ame dešimtmetyje kankinta šalies karinės diktatūros kalėjime, smerkė pastangas pašalinti ją iš posto, sakydama, kad tai yra perversmas, ir žadėdama nepasiduoti.

Brazilijos žiniasklaida pranešė, kad prezidentė bus oficialiai informuota apie balsavimo baigtį ketvirtadienį 10 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku, o po to ji paskelbs kreipimąsi į tautą.
Darbininkų partijos atstovas sakė naujienų agentūrai AFP, kad valstybės vadovės šalininkų minia susirinks pareikšti jai pagarbos, kai D. Rousseff paliks prezidentūrą.

Likus mažiau negu trims mėnesiams iki Rio de Žaneiro olimpiados pradžios, Brazilija stengiasi suvaldyti ekonomikos nuosmukį ir sumažinti žalą, padarytą korupcijos skandalo, apėmusio plačius politinio ir verslo elito sluoksnius.

Naujausiu didelio antikorupcinio tyrimo taikiniu tapo senatorius Aecio Nevesas – opozicijos lyderis, kurį prezidentė Dilma Rousseff tik nedidele persvara įveikė per 2014 metų rinkimus. Jis taip pat buvo vienas iš senatorių, balsavusių už prezidentės nušalinimą.

Aukščiausiasis Teismas praeitą naktį leido pradėti tyrimą prieš A. Nevesą, kuri įtariamas plovęs pinigus ir paėmęs kyšių.

Senatoriai, kuriems per debatus buvo leista pasisakyti po 15 minučių, dėstė savo argumentus, vaizduodami D. Rousseff kaip žeminančio Brazilijos ekonominio nuosmukio priežastį arba priešingai – teisindami ją kaip perversmo auką giliai korumpuotoje politinėje sistemoje.

D. Rousseff sąjungininkas senatorius Paulo Paimas pripažino, kad balsuojant Senate negalėjo įvykti joks „stebuklas“ ir kad dabar prezidentės šalininkų stovykla stengsis išgelbėti ją teisme.
Apkaltos šalininkė protestuotoja Sulineide Rodrigues aiškino norinti D. Rousseff atstatydinimo, bet nesitikinti, kad M.Temeras pagerins padėtį.

„Nemanome, kad Temeras bus bent kiek geresnis“, – sakė 59 metų aktyvistė.

„Bet žinot, ką mes padarysim? Mes nuolat sugrįšime ir rengsime apkaltas, kol ten atsidurs žmogus, įsiklausantis, ką sakome mes, brazilai“, – pridūrė ji.