V. Zelenskis, per viršūnių susitikimą Hirošimoje laimėjęs naują diplomatinę paramą ir pažadus suteikti didesnę karinę pagalbą, siekė asmeninio susitikimo su Lula, sulaukusiu kaltinimų dėl švelnaus požiūrio į Rusijos invaziją. Abu lyderiai teigė, kad nepavyko susitikti dėl įtemptos darbotvarkės, pasak V. Zelenskio, dėl to Brazilijos prezidentas tikriausiai „nusivylė“.

„Nebuvau nusivylęs. Buvau nusiminęs, nes norėčiau su juo susitikti ir aptarti šį klausimą“, – prieš išvykdamas iš Japonijos namo per spaudos konferenciją sakė Lula. Tačiau jis pridūrė, kad „Zelenskis yra suaugęs žmogus ir žino, ką daro“.

Lula sakė, kad jo komanda suplanavo susitikimą su V. Zelenskiu sekmadienio popietę, bet Ukrainos lyderis pavėlavo, o po to jo paties darbotvarkė buvo užpildyta, sakė jis.

Per viršūnių susitikimą V. Zelenskis sulaukė didelio G7 lyderių palaikymo, įskaitant ilgai lauktos JAV paramos įgyti naikintuvus F-16. Jam taip pat pavyko savo pusėn patraukti į susitikimą pakviestas G7 nepriklausančias šalis, gauti Indijos ministro pirmininko Narendros Modi pažadą padaryti „viską, ką galime“, kad karas būtų baigtas. „Suprantu jūsų skausmą“, – sakė N. Modi V. Zelenskiui.

Tačiau tokio Brazilijos palaikymo nebuvo. Lula sakė dabar nematąs prasmės susitikti su V. Zelenskiu, nes nei jis, nei Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, regis, nenori taikos. „Kol kas jie abu įsitikinę, kad laimės karą“, – sakė jis.

Lula siekia taikos derybų ir siūlo, kad Brazilija būtų tarpininke kartu su kitomis „neutraliomis“ šalimis, įskaitant Kiniją ir Indoneziją. Tačiau kairiųjų veteranas praėjusį mėnesį sulaukė kritikos, kai apkaltino Jungtines Amerikos Valstijas karo „kurstymu“. Baltiesiems rūmams apkaltinus Lulą „kartojant Rusijos ir Kinijos propagandą“, jis sušvelnino retoriką ir sakė, kad Brazilija smerkia Rusijos invaziją.

Pirmadienį Lula atnaujino kritiką. Jis sakė, jog JAV prezidentas Joe Bidenas siunčia žinią, kad „Putinas turi pasiduoti ir sumokėti už viską, ką sugriovė“. „Ta žinutė nepadeda“, – teigė Brazilijos prezidentas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją