Indėnų ekspertai baiminasi, kad gentis pasitraukė iš savo gyvenamosios vietos išsigandusi gerai ginkluotų banditų, kurie užpuolė juos saugantį Brazilijos sargybos postą.

Genčių gynimo grupės pranešė, kad indėnų neliko nuo to laiko, kai Vakarų Brazilijoje, už 50 km nuo sienos su Peru, įvyko užpuolimas.

Brazilijos indėnų reikalų departamento (FUNAI) darbuotojai vieno iš banditų kuprinių rado sulaužytą strėlę. Tai sukėlė nuogąstavimų dėl genties saugumo.

„Strėlės yra civilizacijos nepaliestų indėnų genčių „tapatybės kortelė“. Mes manome, kad kontrabandininkai privertė indėnus bėgti“, – pirmadienį pranešime pareiškė Indėnų reikalų departamento vadovas Carlosas Travassosas.

„Mes labai nerimaujame“, – pridūrė jis.

Pareigūnai teritorijoje rado 20 kg kokaino ir suėmė vyrą, kuris kovo mėn. buvo deportuotas už nelegalią prekybą narkotikais, teigiama pranešime.

Atokaus sargybos posto viršininkas José Carlosas Meirellesas grįžo į saugomą teritoriją ir pranešė, kad matė džiunglėse klaidžiojančią grupę vyrų su automatais.

Šių metų pradžioje šios indėnų grupės nuotraukos, padarytos iš oro, pasirodė pasaulio žiniasklaidoje. Jose buvo vaizduojami sveikai atrodantys vyrai, moterys ir vaikai, kai kurie išdažyti raudonais dažais, gyvenantys palmių lapais dengtose trobelėse ir auginantys maistą.

Žmogaus teisių grupės „Survival International“ duomenimis, vakarinėje Amazonės miškų dalyje gyvena apie 2 tūkst. nematytų arba civilizacijos nepaliestų indėnų.

Daugybę metų šioms gentims kelia pavojų teritorijoje veiklą vykdantys nelegalūs miškų kirtėjai.

O dabar pareigūnai baiminasi, kad per šią teritoriją į Braziliją keliauja prekeiviai narkotikais.

„Tai viena iš didžiausių nelaimių per pastaruosius dešimtmečius, kurią patyrėme stengdamiesi išsaugoti civilizacijos nepaliestas indėnų gentis, – pasakė C. Travassosas.– Tai katastrofa.“

J. Meirellesas pranešė, kad jo komanda liks teritorijoje, o policijos pareigūnai ieško likusių banditų.