Brazilijos pareigūnai intensyvina tyrimą dėl „Vale“. Minas Žeraiso valstijos prokuroro nurodymu buvo areštuoti penki inžinieriai, dalyvavę išduodant licencijas ir vėliausią kartą tikrinant „Vale“ užtvanką, kuri sugriuvo praėjusį penktadienį.

Minas Žeraiso civilinės gynybos atstovas Flavio Godinho sakė, kad žuvusių žmonių skaičius padidėjo nuo 65 iki 84, o dingusiųjų skaičius sumažėjo nuo 292 iki 276.

Kompanija paskelbė įšaldysianti operacijas aplink 10 užtvankų Brazilijoje, kad galėtų išmontuoti tokius statinius kaip penktadienį sugriuvusi užtvanka. Dėl šių žingsnių metinė geležies rūdos gavyba sumažės 10 proc. – apie 40 mln. tonų.

Užtvanka „Vale“ kasykloje netoli Brumadinjo miesto sugriuvo praėjus trejiems metams po panašios nelaimės kitoje Minas Žeraiso valstijos vietoje.

2015 metais neatlaikius užtvankai netoli Marianos žuvo 19 žmonių. Šis incidentas laikomas didžiausia ekologine katastrofa per Brazilijos istoriją.

Po penktadienio nelaimės tarptautinė reitingų agentūra „Fitch“ sumažino „Vale“ balą, o kredito reitingų agentūra „Moody's“ nurodė, kad svarsto šios kompanijos balo sumažinimą.

Be to, trys JAV teisės firmos imasi veiksmų iškelti kolektyvinį ieškinį šiai kasybos kompanijai.

Brazilijos žiniasklaida spėliojo, kad gali būti pakeisti „Vale“ valdybos nariai ir aukščiausio rango vadovai. Didžioji dauguma žuvusių ir dingusių žmonių yra kasyklos darbininkai.

Pareigūnai nurodė įšaldyti 3 mlrd. dolerių (2,63 mlrd. eurų) „Vale“ lėšų baudoms, kompensacijoms ir darbuotojų atlyginimams sumokėti.

„Jei toje kompanijoje išties buvo tam tikrų žmonių aplaidumo ar nerūpestingumo, prieš juos bus imtasi kriminalinių veiksmų“, – pirmadienį pažadėjo Brazilijos viceprezidentas Hamiltonas Mourao.