Gelbėtojai reaguoja į nelaimę netoli Belo Orizontės miesto esančiame Brumadinjo mieste ir jo apylinkėse, bet kol kas nežino tikslaus aukų skaičiaus, naujienų agentūrai AFP sakė pareigūnas.

„Pagal mūsų gaunamus pranešimus, yra keletas žuvusiųjų“, – nurodė jis.

Prezidentas Jairas Bolsonaro šeštadienį nuvyks į paveiktą regioną, pranešė vienas vyriausybės atstovas. Tuo metu Brazilijos aplinkos ministras Ricardo Sallesas jau išskrido į nelaimės vietą.

J. Bolsonaro „apgailestauja dėl galimai prarastų gyvybių“ ir įdėmiai stebi padėtį, žurnalistams sakė prezidento atstovas Otavio Santana do Rego Barrosas (Otaviju Santana du Regu Barosas).

Televizijos parodytoje iš oro nufilmuotoje medžiagoje matyti per žemės ūkio laukus ir giraites nusiritusio plataus srauto padaryta žala – sugriautas tiltas, nušluoti arba apgadinti namai, iki stogų užlieti purvo.

Vienas gelbėtojų sraigtasparnis buvo pakibęs virš dviejų gyvų likusių žmonių, iki krūtinės nugrimzdusių purve. Įgula mėgino juos ištraukti ir nugabenti į saugią vietą.

Viename internete paskelbtame vaizdo įraše matyti momentas, kai milžiniška purvo upė teka skersai kelio.

39 tūkst. gyventojų turintis Brumadinjas yra už 60 km į pietvakarius nuo Belo Orizontės, Minas Žeraiso valstijoje.

Sugriuvusi užtvanka priklauso Brazilijos kasybos pramonės milžinei „Vale“. Bendrovė patvirtino griūties faktą ir nurodė, kad jos „absoliutus prioritetas – apsaugoti darbuotojų ir gyventojų gyvybes“.

Griūties priežasčių kompanija neįvardijo.

Niujorko biržoje „Vale“ akcijų kaina smuko daugiau kaip 10-a procentų.

Ši nelaimė atgaivino skausmingus priminimus apie 2015 metų tragediją, kai kitoje Minas Žeraiso valstijos vietoje, netoli Marianos miesto, sugriuvus atliekų saugyklos užtvankai žuvo 19 žmonių. Tąsyk į aplinką pasklido milijonai tonų toksiško dumblo, sukėlusio, specialistų vertinimu, didžiausią šalyje ekologinę katastrofą.

Aplinkos ministras Ricardo Sallesas sakė naujienų portalui G1, kad paveiktą rajoną išvyko aplinkos apsaugos agentūros IBAMA krizių valdymo komanda.

Brumadinjo savivaldybė per socialinius tinklus perspėjo gyventojus trauktis nuo Paraopebos upės, ant kurios buvo įrengta užtvanka.

Civilinės gynybos pareigūnai sakė, kad daug žmonių, gyvenančių žemose vietose Brumadinje, buvo evakuoti iš savo namų.

Į nelaimės vietą buvo pasiųsti penki sraigtasparniai, ieškosiantys gyvų likusių žmonių ir vertinsiantys įvykio mastą.

Pagal IBAMA vertinimus, sugriuvus užtvankai išsiliejo apie milijonas tonų vandens ir purvo, rašo dienraštis „Estadao“.

Vienas naujienų agentūros AFP fotografas sakė matęs, kad policija blokavo kelius, vedančius į Brumadinją.

Prie šio miesto veikiantis Inhotimo šiuolaikinio meno muziejus po atviru dangumi, pritraukiantis daug turistų, buvo iš anksto evakuotas. Ši įstaiga per mėnesį pritraukia 35 tūkst. lankytojų.