Sveikatos ministerija paskelbė užfiksavusi 54 771 naują užsikrėtimo atvejį – tokį šuolį, anot ministerijos, lėmė ataskaitų teikimo sistemos „nestabilumas“, o tai reiškia, kad kai kurios valstijos pateikdavo keleto dienų duomenis.

Bendras Brazilijoje užfiksuotų atvejų skaičius išaugo iki 1 032 913. Šalyje nuo viruso iki šiol mirė 48 954 asmenys – šiuo skaičiumi Braziliją pasaulyje lenkia tik JAV.

Ekspertai teigia, kad mažos šalies testavimo apimtys reiškia, jog tikroji statistika greičiausiai yra daug didesnė.

Nepaisant niūrių skaičių, infekcijų kreivė Brazilijoje ima rodyti plokštėjimo ženklus.

Tačiau 212 mln. gyventojų turinti šalis vis dar yra laikoma vienu labiausiai nerimą keliančių pandemijos židinių.

Nuo birželio pradžios šalyje užfiksuota daugiausiai naujų infekcijų ir mirčių, nei bet kurioje kitoje pasaulio šalyje, rodo naujienų agentūros AFP surinkti oficialių šaltinių duomenys – užfiksuota daugiau nei 518 tūkst. naujų infekcijų ir 19 tūkst. mirčių.

Šalyje ketvirtą parą paeiliui patvirtinama po daugiau nei 1 tūkst. mirčių.

Brazilijai sunkiai sekėsi nustatyti vieningą kovos su pandemija strategiją.

Prezidentas Jairas Bolsonaro, virusą viešai palyginęs su „lengvu gripu“, susirėmė su valstybinėmis ir vietos institucijomis dėl buvimo namuose priemonių ir verslo uždarymo, siekiant apriboti viruso plitimą.

Kraštutinių dešiniųjų lyderis argumentavo, kad tokių priemonių ekonominės pasekmės gali būti blogesnės, nei pats virusas, ir vietoje to sveikatos ministeriją ragino rekomenduoti chlorokviną ir hidrochlorokviną kaip tinkamus vaistus, nepaisydamas bendro neužtikrintumo dėl šių antimaliarinių preparatų efektyvumo prieš COVID-19.

J. Bolsonaro šį mėnesį pagrasino pasitraukti iš Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), apkaltinęs įstaigą „ideologiniu šališkumu“ prieš šiuos vaistus, ir nuo pandemijos pradžios atleido du sveikatos ministrus, su jais susirėmus dėl politikos skirtumų.

Balandį iš sveikatos ministro pareigų atleistas Luizas Henrique Mandetta naujienų agentūrai AFP teigė, kad brazilai nukenčia dėl prieštaringų vyriausybės pranešimų.

„Sveikatos ministerija ir valstijų gubernatoriai žmonėms nurodo neiti iš namų ir laikytis saugaus atstumo, o prezidentas sako ir daro priešingai“, – teigė jis.