Ministerija teigė, kad per pastarąsias 24 valandas buvo užfiksuota 45 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų ir 1,2 tūkst. mirčių, bendrą šalies statistiką kilstelėjusių iki 1,8 mln. infekcijų ir 70 400 aukų.

212 mln. gyventojų turinti Brazilija yra antra sunkiausiai koronaviruso paveikta pasaulio valstybė, kurią lenkia tik Jungtinės Valstijos.

Per pastarąsias 35 dienas šalyje fiksuojamų mirčių skaičius padvigubėjo. Sunkiausiai paveiktomis laikomos San Paulo ir Rio de Žaneiro valstijos, kuriose pranešama po atitinkamai 17 400 ir 11 200 mirčių.

Brazilijoje vienam milijonui gyventojų tenka maždaug 335 mirtys – mažiau nei JAV, kur tam pačiam skaičiui gyventojų tenka 403 mirtys, ir Ispanijoje, kur milijonui gyventojų tenka 607 mirtys.

Tačiau kai kuriose valstijose, tokiose kaip, pavyzdžiui, Rio de Žaneire, Searoje ir Amazonėje, šis skaičius gerokai viršija bendrą šalies vidurkį (atitinkamai po 653, 742 ir 726 viruso aukas vienam milijonui gyventojų).

Pastarąsias keturias ar penkias savaites Brazilijoje kasdienis mirčių vidurkis buvo didesnis nei 1 tūkst.

Nepaisant to, kad protrūkis nerodo lėtėjimo ženklų, keliose valstijose, įskaitant Rio de Žaneirą ir San Paulą, imta švelninti karantino priemones.

Rio de Žaneire susirūpinimą ėmė kelti žmonių perpildyti barai ir paplūdimiai.

„Mūsų skaičiavimai rodo, kad tokio scenarijaus atveju infekcijų skaičius kiek pasvyruodamas kils iki spalio-lapkričio mėnesių“, – naujienų agentūrai AFP sakė Ribeiraun Preto universiteto medicinos fakulteto sveikatos duomenų laboratorijos koordinatorius Domingosas Alvesas.

„Tai lems (karantino priemonių) švelninimas, priešingai nei rodo Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijų paisančių valstybių surinkti duomenys, – teigė jis. – Tai nebus antroji banga, veikiau tai bus pirmosios bangos pratęsimas.“

Besistabilizuojantis mirčių skaičius neatspindi to fakto, kad nors aukų skaičius nekinta smarkiausiai paveiktose valstijose, jis auga mažiau paveiktuose regionuose.

Tai gali sukurti „bumerango“ efektą, teigė D. Alvesas, kadangi sveikatos institucijos yra priverstos pacientus perkelti į didelius miestus, turinčius daugiau gydymo galimybių.

Kritikai teigia, kad kraštutinių dešiniųjų pažiūrų prezidentas Jairas Bolsonaras iki šiol negebėjo pateikti vienos žinutės, nurodančios, kaip kovoti su virusu – atsaką tenka koordinuoti valstijų gubernatoriams.

J. Bolsonaras netgi ėmėsi pažeidinėti viruso suvaldymo taisykles, tokias kaip, pavyzdžiui, saugaus atstumo laikymąsi ir kaukių dėvėjimą, ir ėmėsi kritikuoti gubernatorius dėl jų įvestų ekonomikai kenksmingų karantino priemonių.

65-erių valstybės vadovas antradienį atskleidė, kad užsikrėtė koronavirusu, tačiau penktadienį pareiškė, jog jaučiasi „gerai“.