Sveikatos ministerijai artimi šaltiniai vietos žiniasklaidai sakė, kad nurodymą tokiam žingsniui davė pats populistinės dešinės prezidentas Jairas Bolsonaro. Brazilijoje, vienoje rimčiausiai koronaviruso paveiktų valstybių, šis sprendimas susilaukė didelio pasipiktinimo. Mirčių skaičiumi Brazilija pralenkė Italiją, o atvejų skaičiumi – Rusiją ir Jungtinę Karalystę.

„Autoritarinis, nejautrus, nežmoniškas ir neetiškas bandymas mirusius nuo COVID-19 paversti nematomais neišdegs. Mes ir Brazilijos visuomenė neužmiršime nei jų, nei tragedijos, kuri ištiko šalį“, – savo pareiškime tvirtino Brazilijos nacionalinės valstijų sveikatos sekretorių tarybos prezidentas Alberto Beltrame.

Kaip primena theguardian.com, šiuo metu Brazilija pagal koronaviruso atvejų skaičių yra antroje vietoje. Johno Hopkinso universiteto pateikiamais duomenimis, šalyje užfiksuoti 691 962 koronaviruso atvejai. Mirčių nuo COVID-19 skaičiumi Brazilija pralenkė Italiją – užfiksuota 36 455 mirtys nuo koronaviruso. Šeštadienį Johno Hopkinso universitetas pašalino Braziliją iš bendro duomenų skaičiavimo, tačiau vėliau šiuos duomenis atkūrė.

Penktadienio vakarą Brazilijos vyriausybė nustojo skelbti visus sukauptus duomenis apie patvirtintus COVID-19 atvejus ir mirčių skaičių, kaip tai iki šiol buvo daroma kasdien, ir ėmė skelbti tik atskirus dienos duomenis. Sveikatos apsaugos ministerijos puslapis tapo nepasiekiamas. Šeštadienį jis vėl ėmė veikti, tačiau bendro patvirtintų atvejų ir mirčių skaičiaus jame nebebuvo. Nebeliko informacijos ir apie tiriamus atvejus bei pasveikusius asmenis. Ketvirtadienį pateiktas mirčių skaičius buvo 1473, penktadienį – 1005, šeštadienį – 904.

Jairas Bolsonaro

Tokį sprendimą nebepateikti bendrų duomenų stipriai sukritikavo Brazilijos visuomenė. Gydytojai, medicinos organizacijos ir valstijų gubernatoriai šį žingsnį pavadino bandymu kontroliuoti informaciją. Šeštadienį federaliniai prokurorai paskelbė apie tyrimą ir laikinajam sveikatos apsaugos ministrui suteikė 72 valandas, kad paaiškintų šį sprendimą, kaip pateisinimu remdamiesi Brazilijos konstitucija ir teisę į informaciją užtikrinančiu įstatymu.

„Manipuliacija statistika – tai manevras, kurį pasitelkia totalitariniai režimai. Šis triukas neatleis nuo atsakomybės už galiausiai ištiksiantį genocidą“, – „Twitter“ rašė Aukščiausiojo Teismo teisėjas Gilmaras Mendesas.

Žemesniųjų Kongreso rūmų pirmininkas Rodrigo Maia paragino pakeisti duomenis „skaidrumo sumetimais“.

„Jei nepasitelki mokslo, skaidrumo ir efektyvių veiksmų, su pandemija nesusidorosi“, – „Instagram“ rašė šiaurės rytų Brazilijoje esančios Pernambuko valstijos gubernatorius Paulo Camara.

„Manipuliacija, apsileidimas ir nepagarba – būtent tuo aiškiai pasižymi autoritarinės administracijos. Tačiau tai nesužlugdys visos šalies pastangų. Mes ir toliau rinksime, sisteminsime ir skelbsime duomenis“, – pridūrė P. Camara.

Veiksmai siekiant kontroliuoti COVID-19 duomenis prasidėjo praėjusią savaitę. Trečiadienį Sveikatos apsaugos ministerija atšaukė informacijos skelbimą – paprastai tai vykdavo kasdien po vakarinių televizijos naujienų nuo 19 iki 22 val. „Jornal Nacional“ pranešimai šia tema baigiami“, – penktadienį sakė J. Bolsonaro, omenyje turėdamas didžiausią Brazilijos televizijos naujienų programą.

Duomenys buvo „pertvarkyti“, nes jie „neatspindi dabartinės šalies situacijos“, – „Twitter“ rašė Brazilijos prezidentas. J. Bolsonaro demonstravo, kad kontroliuoja situaciją, sumenkino koronaviruso rimtumą ir pavadino jį „menku gripu“, o augantį mirčių skaičių Brazilijoje vertino kaip nereikšmingą dalyką, nes, jo teigimu, mirtis yra „likimas, kurio susilaukia kiekvienas“.

Šalis šiuo metu neturi nuolatinio sveikatos apsaugos ministro – nuo pandemijos pradžios Brazilija neteko jau dviejų šios srities ministrų. Laikinasis sveikatos apsaugos ministras Eduardo Pazuello yra kariuomenės generolas, neturintis patirties sveikatos priežiūros srityje ir į ministeriją atvedęs daugybę karininkų.