"Padėtis nepaprastai rimta. Pavojus nepaprastai didelis", - ministras Alainas Juppe sakė po pasitarimo su Japonijos diplomatijos vadovu Takeaki Matsumoto ir kolegomis iš kitų G-8 šalių.

Japonijos branduolinė krizė dar labiau paaštrėjo antradienį, kai žemės drebėjimo nuniokotoje Fukušimos atominėje jėgainėje įvyko dar du sprogimai ir kilo gaisras, dėl kurio į aplinką patenkanti radiacija pasiekė pavojingą lygį.

Japonijos ministras perspėjo apie neigiamas avarijos pasekmes

Padėtis elektrinėje "Fukušima-1" gali turėti labai neigiamų padarinių, pareiškė Japonijos užsienio reikalų ministras Takeaki Matsumoto.

"Ketvirtojo reaktoriaus bloke įvyko gaisras ir iškilo radiacijos nutekėjimo pavojus. Tai gali būti labai pavojinga", - antradienį, po Didžiojo aštuoneto (G-8) ministrų posėdžio Paryžiuje sakė jis spaudos konferencijoje.

Ministras pareiškė, kad japonų valdžia labai stengiasi, kad būtų išspręsta pavojinga padėtis. Be to, Japonija imasi visų priemonių, kad tarptautinė visuomenė būtų informuota apie padėtį elektrinėje, taip pat apie visus Japonijoje gyvenančius užsieniečius.

Pagalbą Japonijai jau siūlo 102 valstybės

Japonijos užsienio reikalų ministerija antradienį pareiškė, kad šalių, tiesiančių pagalbos ranką nuo galingo žemės drebėjimo ir cunamio nukentėjusiai valstybei, skaičius jau pasiekė 102, kai prie pagalbos iniciatyvos prisidėjo Afganistanas ir dar devynios valstybės, skelbia naujienų agentūra "Kyodo".

Ministerija taip pat pranešė, kad Japonijai pagalbą jau pasiūlė ir 14 tarptautinių organizacijų.

Antradienį Japonijos užsienio reikalų ministerija teigia gavusi pagalbos pasiūlymų iš Afganistano, Palestinos, Butano, Kipro, Kroatijos, Portugalijos, Makedonijos, Latvijos, Gabono ir Ruandos. Paramą siūlo Azijos vystymosi bankas, Juodosios jūros ekonominio bendradarbiavimo organizacija ir Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA).

Antradienį į Japonijos Fukušimos prefektūrą atvyko 25 narių gelbėtojų komanda iš Rusijos. Mijagio prefektūroje nuo pirmadienio jau dirba 54 rusai gelbėtojai. Rusijos nepraprastųjų situacijų ministerija planuoja į Japoniją pasiųsti dar 100 gelbėtojų.

Antradienį Pietų Korėjos Raudonojo Kryžiaus draugija Japonijos Raudonajam Kryžiui pervedė 1 mln. JAV dolerių.