„Turėtumėme didžiuotis faktu, kad nuo JK paramos užtikrinant jo (R. Karadžičiaus) areštą iki dabar jo laukiančios kalėjimo kameros Britanija palaiko 30 metų teisingumo už šiuos žiaurius nusikaltimus siekį“, – sakė užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas, pranešęs apie R. Karadžičiaus perkėlimą į kitą kalėjimą.

„Radovanas Karadžičius yra vienas iš nedaugelio žmonių, pripažintų kaltais dėl genocido“, – pridūrė D. Raabas.

„Jis buvo atsakingas už vyrų, moterų ir vaikų žudynes per genocidą Srebrenicoje ir prisidėjo prie Sarajevo apgulties, vykdydamas negailestingus išpuolius prieš civilius“, – kalbėjo jis.

R. Karadžičius atlieka įkalinimo iki gyvos galvos bausmę už Srebrenicos žudynės ir kitus žiaurius nusikaltimus, apeliaciją peržiūrėjusiems teisėjams sugriežtinus anksčiau jam skirtą 40 metų laisvės atėmimo bausmę.

1995 metų liepos 11 dieną Srebrenicos miestelį užėmusios serbų pajėgos per kelias dienas išžudė daugiau kaip 8 tūkst. musulmonų vyrų ir berniukų.

Srebrenicos žudynės, dviejų tarptautinių teismų pripažintas genocidu, įvyko einant į pabaigą 1992–1995 metų kruvinam karui tarp Bosnijos kroatų, musulmonų ir serbų, pareikalavusiam apie 100 tūkst. gyvybių.

R. Karadžičius ir Bosnijos serbų pajėgoms per karą vadovavęs generolas Ratko Mladičius buvo tarp paskutinių įtariamųjų, teisiamų JT tribunole Hagoje už šio pilietinio karo nusikaltimus.

Apeliaciją peržiūrėję teisėjai 2019 metais sugriežtino jam skirtą bausmę motyvuodami tuo, kad šis 40 metų terminas neatspindi jo nusikaltimų „sistemingo žiaurumo ir masto“.

Jungtinė Karalystė 2013 metais bausmės atlikimui priėmė buvusį Liberijos prezidentą ir karo vadą Charlesą Taylorą, už karo nusikaltimus sulaukusį 50 metų laisvės atėmimo bausmės ir pralaimėjusį apeliaciją Specialiajame teisme Siera Leonei (SCSL) Hagoje.

Bausmę jis atlieka Franklando griežto režimo kalėjime netoli Daramo šiaurės rytų Anglijoje. Ch.Tayloras buvo pripažintas kaltu dėl pagalbos sukilėliams kaimyninėje Siera Leonėje, kurie vykdė teroro kampaniją 1991–2002 metų pilietiniame kare, nusinešusiame apie 120 tūkst. gyvybių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)