„Neatmetu, kad mums reikės parengti penktą sankcijų paketą“, – per spaudos konferenciją po Liuksemburge įvykusio ES užsienio reikalų ministrų susitikimo sakė J. Borrellis.

Pasak jo, tokios priemonės gali padėti „paveikti Minsko elgesį“.

J. Borrellis pabrėžė, kad be anksčiau paskelbtų sankcijų dešimtims asmenų ir juridinių subjektų, ES šiuo metu rengia suvaržymus svarbiems Baltarusijos ekonomikos sektoriams, siekiant nutraukti Minsko režimo finansavimo srautą. Pasak diplomatų, šios priemonės visų pirma bus nutaikytos į Baltarusijos kalio trąšų ir naftos produktų eksportą.

Anksčiau pirmadienį ES užsienio reikalų ministrai pritarė, kad dėl žmogaus teisių pažeidimų Baltarusijoje būtų įvestos papildomos sankcijos 78 asmenims ir aštuoniems juridiniams subjektams. Jiems bus taikomas draudimas išduoti ES vizas, o Bendrijos jurisdikcijoje esantis jų turtas bus įšaldytas.

Septyniems asmenims, įskaitant gynybos ministrą Viktarą Chreniną ir susisiekimo ministrą Aliaksejų Avramenką, sankcijos buvo paskelbtos dėl praeitą mėnesį įvykusio oro bendrovės „Ryanair“ lainerio, skridusio iš Atėnų į Vilnių, priverstinio nutupdymo Minske ir baltarusių opozicijos tinklaraštininko Ramano Pratasevičiaus bei jo draugės – Vilniuje studijuojančios Rusijos pilietės Sofijos Sapegos – sulaikymo.

Dar 71 asmeniui sankcijos bus taikomos už šiurkščius žmogaus teisių pažeidimus ir palaikymą Minsko režimui. Tarp jų yra Rusijos verslo magnatas Michailas Gucerijevas, A. Lukašenkos sūnus Dzmitras ir marti Lilija.

Keturiais iki šiol paskelbtais ES sankcijų paketais numatytos priemonės šiuo metu taikomos iš viso 166 asmenims ir 15 juridinių subjektų.

Baltarusiją dideli neramumai krėtė kelis mėnesius po rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų. Jų laimėtoju buvo paskelbtas nuo 1994 metų šalį geležiniu kumščiu valdantis A. Lukašenka, bet opozicija ir Vakarų demokratijos šiuose rinkimus laiko suklastotais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)