Pasak ES užsienio politikos įgaliotinio Josepo Borrellio, mažėja šansai išgelbėti branduolinį susitarimą su Iranu (JCPOA). „Galimybės pasiekti susitarimą ir grįžti prie JCPOA, vis menksta“, - rašė jis šeštadienį tviteryje po pokalbio su Irano užsienio reikalų ministru Hosseinu Amirabdollahianu.

Kartu J. Borrellis pabrėžė: „Tačiau, jei imsimės papildomų pastangų, mums vis dar gali pavykti“. Jis teigė kaip tarpininkas esąs bet kuriuo metu pasirengęs padėti išspręsti paskutinius dar neišspręstus kausimus.

Derybos dėl 2015 metais Vienoje pasiekto susitarimo, iš kurio JAV vyriausybė pasitraukė prezidentaujant Donaldui Trumpui, gali žlugti, nes Vašingtonas ir Teheranas nesusitaria dėl sankcijų atšaukimo. Vakarų diplomatai jau kelis mėnesius įspėja, kad galimybės grįžti prie sutarties vis mažėja, kuo labiau Iranas spartina urano sodrinimą.

Sutartyje Iranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę veiklą. Mainais jam pažadėta atšaukti sankcijas. JAV pasitraukus iš sutarties ir vėl įvedus sankcijas. Iranas taip pat palaipsniui atsisakė įsipareigojimų ir daug labiau sodrina uraną.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją