Izraelis ir Kosovas pirmadienį užmezgė diplomatinius santykius, šiai Balkanų valstybei, kurioje gyventojų daugumą sudaro musulmonai, pripažinus Jeruzalę žydų valstybės sostine, nors tokia pozicija kertasi su likusio islamo pasaulio nuostatomis.

„Šis Kosovo sprendimas kelia apgailestavimą, nes jis nukrypsta nuo mūsų pozicijos. Mūsų pozicija dėl Jeruzalės yra labai aiški: kalbant apie ES valstybių narių atstovybes, primenu, kad visų Europos Sąjungos valstybių atstovybės ir ES delegacija yra Tel Avive, kaip tai nustatyta JT Saugumo Tarybos rezoliucijose ir Europos Tarybos išvadose“, – Peteris Stano (Peteris Stanas) sakė per spaudos konferenciją Briuselyje.

Pasak jo, ES pozicija dėl Jeruzalės jau seniai yra aiški – galutinis sprendimas dėl ginčijamo Jeruzalės statuso turi būti rastas tiesioginių Izraelio ir palestiniečių derybų keliu. Būtent šios šalys turi susitarti dėl Jeruzalės kaip galimos dviejų valstybių sostinės, sakė P. Stano.

„Europos Sąjungos pozicija nuo tada nesikeičia. Šis mūsų partnerio Kosovo sprendimas kelia apgailestavimą. Primenu, kad Kosovas integraciją į Europos Sąjungą apibrėžė kaip savo strategiją. Todėl tikimės iš Kosovo, kad jis laikysis savo įsipareigojimų“, – kalbėjo J. Borrellio atstovas.

Atsakydamas į papildomą klausimą P. Stano paaiškino, kad Kosovo politinės integracijos į ES strategijos kontekste Briuselis tikisi, jog Priština priartės prie Europos Sąjungos, laikydamasi jos politikos ir principų, įskaitant ES užsienio politikos principus. Neįvykdžius šių sąlygų, negalima tikėtis tapti Bendrijos nare.

Jis taip pat paaiškino, kodėl Priština iki šiol neturi visateisio atstovo ES. Penkioms ES valstybėms iki šiol nepripažinus Kosovo nepriklausomybės, Bendrijos nuomonė nėra vieninga ir ji negali atidaryti savo atstovybės Kosove.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)