Jungtinės Karalystės lyderis atmetė tvirtinimą, esą jis privačiai pasakęs, kad mieliau matytų „lavonų stirtas“, nei paskelbtų trečiąjį pandeminį uždarymą.

Tačiau BBC, ITV ir „Daily Mail“ visi kaip vienas pateikė tos pačios istorijos versijas, teigdami, kad jis tikrai taip sakęs.

Antradienio Didžiosios Britanijos laikraščiuose buvo paskelbta ir daugiau pranešimų panašiomis temomis, o „The Times“ svarstė, kad premjeras verčiau leis „Covid“ toliau „skersti“, kad tik nereikėtų uždaryti ekonomikos.

Per kitas Didžiosios Britanijos lyderiui sunkias 24 valandas:

– Vyriausias vyriausybės tarnautojas paskelbė ataskaitą apie tai, kaip buvo apmokėtas B. Johnsono Dauningo gatvės apartamentų remontas;

– ITV pranešė, kad konservatorių partija paskolino B. Johnsonui lėšų jo rezidencijai atnaujinti, kurias jis vėliau grąžino. Tai būtų labai neįprastas susitarimas, kuris, jei bus patvirtintas, greičiausiai sukels dar daugiau kritikos premjero atžvilgiu;

– Aukščiausi vyriausybės pareigūnai iškėlė klausimą, kodėl „Greensill Capital“ įkūrėjui Lexui Greensillui buvo suteikti tokie platūs įgaliojimai Davido Camerono administracijoje.

Borisas Johnsonas

Rinkimai

B. Johnsono perspektyvos niaukiasi. Gegužės 6 d. JK rengia rinkimus Londone, Škotijoje ir kituose pagrindiniuose mūšio laukuose, o nesibaigiantis antraščių apie vyriausybės korupciją ir kronizmą srautas gali atstumti rinkėjus nuo jo konservatorių partijos.

Kol kas B. Johnsono toriai visuomenės nuomonės apklausose pirmauja ir džiaugiasi gyventojų palaikymo banga dėl sėkmingo „Covid-19“ skiepų programos įgyvendinimo.

„Nuoširdžiai tikiu, kad žmonėms tiesiog norisi tęsti normalų gyvenimą, – „Sky News“ sakė darbo ir pensijų sekretorė Therese Coffey. – Kol mes stengiamės kovoti su virusu, nemanau, kad Didžiosios Britanijos visuomenė domisi tik tapetais ir sofomis.“

Paskutinio kaltinimų pliūpsnio katalizatoriumi tapo 1000 žodžių tinklaraščio įrašas, kurį penktadienį paskelbė buvęs B. Johnsono vyresnysis patarėjas Dominicas Cummingsas, užsipuolęs premjero integralumą ir kompetenciją.

Nuo to laiko B. Johnsonas ir jo ministrai sulaukė begalės žiniasklaidos ir įstatymų leidėjų klausimų apie D. Cummingso komentarus.

Pirmadienį vyriausias JK valstybės tarnautojas, kabineto sekretorius Simonas Case’as, pateikė įrodymus parlamentiniam tyrimui, kuriame buvo nagrinėjami kai kurie kaltinimai. Jis galėjo atsakyti tik į keletą Parlamento narių, kurie jį spirgino dėl premjero elgesio, užduotų klausimų.

Oficialus tyrimas vargu ar nustatys, kas paviešino detales apie vyriausybės planus spalio mėnesį Anglijoje įvesti antrą pandeminį karantiną, sakė jis.

Informacijos nutekėjimas

„Atsižvelgiant į tai, kiek praėjo laiko, manau, kad tikėtina, jog komanda nesugebės nustatyti šaltinio ar šaltinių“, – sakė jis Viešojo administravimo ir konstitucinių reikalų komitetui.

S. Case’as pridūrė, kad ministras pirmininkas taip pat paprašė jo „peržiūrėti“, kaip buvo sumokėta už Downingo gatvės 10-ojo namo remontą, ir apie tai pranešti. D. Cummingsas sakė, kad premjeras planavo surasti torių rėmėją, kuris ir finansuotų remonto darbus.

Anksčiau B. Johnsonas neigė sakęs, kad mieliau matytų lavonų stirtas, negu skelbtų trečią uždarymą. Kai premjeras apie tai buvo užklaustas televizijos interviu per kampanijos vizitą Velse, jis atsakė neigiamai.

„Ne, bet vėlgi, svarbiausia, ko žmonės iš mūsų, kaip vyriausybės, tikisi – užtikrinti, jog tie uždarymai veikia“, – pažymėjo B. Johnsonas.

Paklaustas, ar svarstė aukų panaudojimą atsiskaitymui už Downingo gatvės apartamentų remontą, jis atsakė: „Jei apie tai reikės ką nors pasakyti, reikės pateikti deklaraciją, tai, žinoma, ji bus pateikta.“

B. Johnsono kabinetas sakė, kad premjeras už remonto darbus sumokėjo iš asmeninių lėšų. Vyriausybė turi teisę nagrinėti, ar istoriškai reikšmingų pastatų priežiūrą finansuoja mokesčių mokėtojai, ar nepriklausomas patikos fondas, pridūrė premjero atstovas spaudai.