Tai yra pirmasis britų ministro oficialus vizitas į Maskvą per penkerius metus. Jis gali reikšti, kad po ne vienerius metus tarp Londono ir Maskvos tvyrojusio priešiškumo santykiai tarp šalių ima gerėti.

B. Johnsonas balandį paskutinę minutę atšaukė suplanuotą vizitą į Rusiją dėl Maskvos paramos Basharo al Assado režmui Sirijoje.

Tiesmukumu garsėjantis britų užsienio reikalų ministras prieš penktadienio vizitą sakė nepuoselėjantis vilčių, kad santykiai su Maskva galėtų būti iš esmės transformuoti.

Interviu Lenkijos naujienų agentūrai PAP prieš kelionę į Rusiją B. Johnsonas sakė nesąs šaltojo karo šalininkas, tačiau „visiškai netiki, kad santykiai su Maskva galėtų būti perkrauti“.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova ketvirtadienį sakė, kad ministrai ketina „ieškoti būdų, kaip normalizuoti ir suaktyvinti dvišalius santykius“.

„Deja, pats Londonas pasirinko nutraukti dialogą su Rusija“, – pažymėjo M. Zacharova ir pridūrė, jog tokiam sprendimui „nebuvo visiškai jokio pagrindo“.

Ji taip pat sakė, kad šis B. Johnsono vizitas yra „ilgai lauktas“.

Santykiai tarp Londono ir Maskvos smarkiai pašlijo, kai Britanija ėmėsi žingsnių patraukti baudžiamojon atsakomybėn asmenis, įtariamus Kremliaus kritiko ir buvusio šnipo Aleksandro Litvinenkos nužudymu.

Buvęs KGB agentas A. Litvinenka mirė 2006 metų lapkričio pabaigoje, praėjus kelioms savaitėms po to, kai viename Londono viešbučių išgėrė arbatos, į kurią buvo įpilta radioaktyvaus polonio izotopo Po-210.

Britanija uoliai palaikė Vakarų sankcijas Rusijai, kurios jai buvo paskelbtos už įsitraukimą į konfliktą Ukrainoje ir 2014 metais įvykdytą Krymo aneksiją.

2015 metų rugsėjį Rusijai įsitraukus į konfliktą Sirijoje Damasko režimo pusėje, santykiai tarp Maskvos ir Londono dar labiau pašlijo.

Koks planas dėl Sirijos?

Kai dar ėjo Londono mero pareigas, B. Johnsonas yra pavadinęs V. Putiną „negailestingu ir manipuliuojančiu tironu bei palyginęs jo išvaizdą su „Hario Poterio“ veikėju namų elfu Dobiu.

Prieš vizitą į Maskvą užsienio reikalų sekretorius sakė, kad tikisi, kad per derybas su S. Lavrovu daugiausiai dėmesio bus skirta Sirijos problemai aptarti.

B. Johnsonas PAP sakė, kad Britanijos ir Rusijos nuomonės dėl Sirijos vis dar smarkiai skiriasi.

„Man būtų įdomu sužinoti, kaip rusai mato Sirijos ateitį: Assadas tebesėdi soste – bet kaip? Jis nėra labai populiarus žmogus, taigi, kaip visa tai funkcionuos?“ – klausė jis.

Rugsėjį kalbėdamas Jungtinėse Tautose, britų užsienio reikalų sekretorius pasmerkė Rusijos vadovaujamas Sirijos taikos derybas ir sakė, kad Britanija palaikys tik tokį sprendinį, kuris numato „atsitraukimą nuo B. al Assado“.

Informacija – kaip ginklas

Europoje smarkiai nerimaujama dėl Kremliaus kibernetinių operacijų ir dezinformacijos, kuriomis siekiama destabilizuoti politinę padėtį žemyne r vėl padidinti savo įtaką buvusiose sovietinėse šalyse.

Po 2016-ųjų „Brexit“ referendumo, per kurį B. Johnsonas aktyviai agitavo balsuoti už šalies pasitraukimą iš Europos Sąjungos, Britanija prisijungė prie būrio kitų šalių, kaltinančių Rusiją kišantis į jų politines sistemas.

Britanijos žiniasklaidos priežiūros institucija ėmėsi veiksmų prieš Kremliaus finansuojamas žiniasklaidos priemones, įskaitant televiziją RT UK. Tai išprovokavo didžiulį Maskvos pasipiktinimą.

Praėjusį mėnesį sakydama svarbią užsienio politikai skirtą kalbą, Britanijos vyriausybės vadovė Theresa May apkaltino Rusiją, kad ši siekia „paversti informaciją ginklu“ ir „kelia pavojų pasaulio tvarkai, nuo kurių mes visi priklausome“.

„Turiu labai paprastą žinutę Rusija. Žinome, ką darote. Ir jums nepavyks“, – sakė Th. May.

Ši jos frazė sulaukė kandžių pašaipų Maskvoje.