56 metų E.Moralesas dešimtmetį išsilaikė valdžioje vienoje iš neturtingiausių abiejų Amerikos žemynų šalių, tvirtai palaikomas vietos indėnų grupių ir pilietinės visuomenės organizacijų.

Nors iki paskutinės minutės delsė pripažinti pralaimėjimą, E.Moralesas pažadėjo gerbti oficialius sekmadienį vykusio plebiscito rezultatus.

Šiame referendume rinkėjai sprendė, ar reikėtų keisti šalies konstituciją, kad dabartinis prezidentas galėtų siekti vėl būti perrinktas. E.Moraleso dabartinė kadencija baigsis 2020 metais.

Suskaičiavus 99,72 proc. balsalapių, Rinkimų tarybos pirmininkė Katia Uriona paskelbė, kad 51,3 proc. rinkėjų balsavo „Ne“, o 48,7 proc. – „Taip“.

„Šiandien šalis yra susiskaldžiusi. Bet tai – tik laikina“, – prognozavo politologas Carlos Cordero, pridūręs, kad gijimo procesas priklausys nuo E.Moraleso, jo partijos ir opozicijos gebėjimo dirbti kartu.

Vis dėlto nuotaikos šioje 10 mln. gyventojų turinčioje šalyje apskritai buvo gana ramios.

Išgirdę oficialius rezultatus, opozicijos šalininkai pratrūko džiaugsmu La Pase ir E.Moraleso priešininkų tvirtovėse, tokiose kaip Potosis ir Santa Krusas.

„Susigrąžinome demokratiją ir teisę rinktis“, – sakė Samuelis Doria Medina, kurį E.Moralesas dukart įveikė prezidento rinkimuose.

E.Moralesas sakė esantis pasiruošęs atsisakyti planų kandidatuoti ketvirtai kadencijai, jeigu rinkėjai atmes jo užmojus.

„Kai esu tiek nuveikęs, galiu su džiaugsmu pasitraukti ir patenkintas grįžti namo. Mielai tapčiau sporto treneriu“, – prezidento žodžius citavo Ispanijos laikraštis „El Pais“.

Sausį E.Moralesas tapo ilgiausiai Bolivijai vadovavusiu prezidentu nuo šalies nepriklausomybės nuo Ispanijos paskelbimo 1825 metais. Toks pasiekimas – retas šalyje, išgyvenusioje daug karinių perversmų.

E.Moralesas priklauso kairiųjų pažiūrų Lotynų Amerikos lyderių kartai, pasisakančiai už „XXI šimtmečio socializmą“.

Šis lyderis buvo dukart perrinktas aiškia balsų persvara, o jam vadovaujant Bolivijos ekonomika sparčiai augo.

Tačiau oponentai kaltina E.Moralesą, kad jis yra atsakingas dėl išsikerojusios korupcijos ir valstybės lėšų švaistymo.