„Konstitucinė vyriausybė, kuriai aš vadovauju, nusprendė paskelbti nepageidaujamais asmenimis Meksikos ambasadorę Bolivijoje Marią Teresą Mercado, Ispanijos reikalų patikėtinę Cristiną Borreguero ir [ispanų] konsulą Alvaro Fernandezą", – informavo J. Anez.

Ji apkaltino diplomatus „rimtai pakenkus Bolivijos žmonių ir konstitucinės vyriausybės suverenumui ir orumui“ bei nurodė, kad jie privalo palikti šalį per 72 valandas.

Meksikos užsienio reikalų ministerija pasmerkė šį „politinį“ sprendimą bei sakė, kad M. T. Mercado buvo nurodyta grįžti namo.

Pranešimas apie išsiunčiamus diplomatus pasirodė Bolivijai apkaltinus Ispanijos ambasados darbuotojus mėginimu infiltruoti į Meksikos misiją La Pase grupę kaukėtų asmenų siekiant iš ten išvesti ieškomą eksprezidento Evo Moraleso patarėją. Madridas tokius kaltinimus griežtai neigia.

E. Moralesas lapkritį pasitraukė iš posto po kelias savaites trukusių protestų dėl jo kontroversiško perrinkimo. Argentinoje prieglobstį gavęs E. Moralesas kaltinamas maištu ir terorizmu.

Meksikos ambasada La Pase atsidūrė diplomatinio ginčo sūkuryje, kai ten prieglobstį gavo mažiausiai devyni pareigūnai iš buvusios E. Moraleso vyriausybės.

Tiek Ispanija, tiek Meksika praneša, kad penktadienį įvyko incidentas, kai C. Borreguero lankėsi pas Meksikos ambasadorę.

Vis dėlto Madridas paskelbė griežtą pranešimą, kuriame neigė, kad buvo bandoma išvesti buvusį E. Moraleso patarėją.

„Mandagumo vizitas“


„Ministerija nori paaiškinti, kad reikalų patikėtinė tik lankėsi su mandagumo vizitu, ir ryžtingai neigia, kad buvo siekiama padėti išvesti pastate besiglaudžiančius žmones“, – sakoma kiek anksčiau paskelbtame Ispanijos URM pranešime.

Meksikos URM skelbė, kad incidentas įvyko besibaigiant C. Borreguero ir A. Fernandezo susitikimui su Meksikos ambasadore. Esą neatvažiavo jų automobiliai, be to, diplomatai negalėjo susisiekti su savo vairuotojais ar apsauginiais.

„Išgirdusi šūkavimą, ambasadorė M. T. Mercado vėl pakvietė savo svečius į savo rezidenciją. Tuo metu ispanų diplomatai buvo informuoti, kad jų automobiliams nebuvo leista atvažiuoti“, – teigiama ministerijos pranešime.

Ispanų diplomatams buvo patarta iš ambasados išeiti pėsčiomis, bet jie atsisakė tai padaryti nelydimi apsaugos. Galiausiai jų paimti buvo atsiųstas vienos Bolivijos ministerijos automobilis.

Kadangi Meksikos ambasadoje glaudžiasi keli aukšto rango Bolivijos pareigūnai, tarp Meksiko ir La Paso įsiplieskė ginčas.

Bolivija perspėjo, kad Meksika susidurs su „labai rimta problema“, jei ambasada atsisakys perduoti teisėsaugai ieškomus pareigūnus, o Meksikas La Pasą apkaltino „priekabiavimu ir bauginimu“ dėl prie ambasados dislokuotų policijos ir žvalgybos pareigūnų.