„Visi pokyčiai prasidės Kijeve“, – buvęs sunkiasvorių bokso čempionas, kai balsavusių rinkėjų apklausos parodė, jog sostinėje jis surinko 57 proc. balsų.

Dviejų metrų ūgio politikas, nė karto nepatyręs nokauto per savo įspūdingą sportinę karjerą, buvo populiariausias veikėjas per audringiausius rinkimus Ukrainoje, kurie vasarį nuvertė Rusijos palaikomą režimą.

Tačiau šio 42 metų V.Klyčko žvaigždė prigeso tuojau po to, kai ankstesnis prezidentas Viktoras Janukovyčius pabėgo į Rusiją, o rinkėjai pradėjo ieškoti kitų veikėjų, pasižyminčių provakarietiškomis pažiūromis, bet turinčių daugiau patirties tvarkant sudėtingus diplomatinius ir ekonomikos reikalus.

V.Klyčko veikė tandeme su Petro Porošenka – milijardieriumi konditerijos magnatu, kuris laimėjo sekmadienį vykusius prezidento rinkimus per pirmąjį ratą.

Tačiau Kijevo mero postas suteikia V.Klyčko daug valdžios svertų ir taps puikia starto aikštele būsimiems prezidento rinkimams.

Sostinės vadovas ne vien prižiūri nemenką dalį valstybės biudžeto, bet ir rūpinasi mokesčių rinkimu iš didžiausių ir didžiausią įtaką turinčių Ukrainos bendrovių.

Šis vaidmuo yra gyvybiškai svarbus šalyje, kurioje politikai ir verslo magnatai dažnai susikeičia vaidmenimis ir kurioje lemiami didelių įmonių sprendimai dažnai būna ne mažiau svarbūs negu priimami parlamento.

V.Klyčko taip pat galės spręsti, kurios politinės jėgos galės rengti demonstracijas Kijevo simboliu tapusioje Nepriklausomybės aikštėje. Šioje aikštėje, vadinamoje Maidanu, vykdavo protestai, kurie per pastarąjį dešimtmetį nuvertė jau dvi vyriausybes.

„Šie rinkimai labai svarbūs Klyčko, – sakė Kijeve veikiančio politinių studijų centro „Penta“ analitikas Volodymyras Fesenka. – Jo sėkmė šiame darbe lems jo politinę ateitį.“

V.Klyčko visuomet buvo laikomas ramiu intelektualu pasaulinėje bokso arenoje – ilsėdamasis per treniruotes jis neretai nusimaudavo pirštines ir išsitraukdavo paskaityti kokį nors Fiodoro Dostojevskio romaną.

Žmogus, kuris anksčiau buvo vadinamas „Dr.Ironfist“ („Daktaru Geležiniu Kumščiu“), gerai moka kelias kalbas ir yra apgynęs daktaro disertaciją „Boksininkų pasiekimų metodologija daugiapakopėje sporto atrankos sistemoje“.

V.Klyčko gimė kariškio šeimoje buvusioje Sovietų Sąjungos respublikoje Kirgizijoje. Jie gyveno įvairiose šalies vietose, kol galiausiai įsikūrė Ukrainoje 1984 metais.

Jo tėvas anksčiau dirbo sovietų kariniu atašė Rytų Vokietijoje. Tai iš dalies paaiškina, kodėl dauguma V.Klyčko kovų vyko toje šalyje. Dar šių metų pradžioje buvęs sportininkas turėjo leidimą nuolat gyventi Vokietijoje.

V.Klyčko ir jo jaunesniam broliui Vladimirui, žinomam kaip „Dr. Steelhammer“ („Daktaras Plieno Kūjis“), priklausė visi pasaulio sunkiasvorių čempionų diržai, tačiau Vitalijus pasitraukė iš ringo praeitais metais.

„Smūgio partija“

Vitalijus karjerą pradėjo kaip kikboksininkas, o bokso žvaigžde tapo 1996 metais.

Jis yra pralaimėjęs tik dvi kovas: pirmąkart – dėl peties traumos, o kitą – kai ringo teisėjas 2003 metais sustabdė kovą dėl prakirsto kairiojo paakio ir paskyrė pergalę britų superžvaigždei Lennoxui Lewisui.

Pagal visų trijų teisėjų vertinimus, V.Klyčko pirmavo prieš L.Lewisą, kai kova buvo sustabdyta po šešių raundų.

Abu broliai įsitraukė į politiką, kai Ukrainoje 2004 metais įvyko prodemokratinė Oranžinė revoliucija, galiausiai panaikinusi Rusijos palaikomo Viktoro Janukovyčiaus pergalę korupcijos aptemdytuose prezidento rinkimuose.

V.Klyčko anksti tapo vienos iš Oranžinės revoliucijos lyderių Julijos Tymošenko sąjungininku ir buvusio provakarietiškų pažiūrų prezidento Viktoro Juščenkos patarėju.

Dėl savo aktyvios kampanijos prieš korupciją V.Klyčko 2006-aisiais užsitikrino vietą Kijevo miesto taryboje.

V.Klyčko siuntė tą pačią populistinę žinią, įkūręs partiją taikliu pavadinimu – UDAR („Smūgis“). Šis judėjimas netikėtai tvirtai pasirodė per 2012 metų parlamento rinkimus ir tapo trečia didžiausia partija Aukščiausioje Radoje.