Kaip daugelis prisimena, atviri pokalbiai aktualiomis temomis buvo vienas B.Obamos kozirių JAV prezidento rinkimuose. Būtent atvirumas pelnė dabartiniam prezidentui milijonų žmonių simpatijas visame pasaulyje. Praėjusią savaitę jis vėl metė šį kozirį rengdamasis vizitui į Rusiją. Kai viso pasaulio žiniasklaidos dėmesys buvo sutelktas į tai, kaip B.Obama ketina plėtoti santykius su Maskva, prezidentas mandagiai ir subtiliai, bet visiškai atvirai išdėstė savo poziciją šiuo klausimu.

Žinoma, jis pareiškė vykstąs į Maskvą gerinti itin pašlijusių dvišalių santykių, tačiau aiškiai leido suprasti, kad neketina dėl to aukoti principinių, vakarietiškomis laisvės vertybėmis grįstų JAV siekių.

Taip pat jis labai aiškiai leido suprasti, kaip dabartinė JAV administracija vertina jėgų išsidėstymą Kremliuje. B.Obama ne kartą pareiškė, kad ketina stiprinti ir gerinti asmeninius ryšius su Rusijos prezidentu D.Medvedevu ir tikisi konstruktyviai su juo bendradarbiauti tokiose srityse kaip branduolinis nusiginklavimas, kova su tarptautiniu terorizmu ir pan. Taigi srityse, kurios, kaip sakoma, ir arkliui aiškios. Dėl to nėra net ko ginčytis.

Kieno miške kankorėžiai

Tačiau kalbai pakrypus prie realių problemų JAV ir Rusijos santykiuose - šaltojo karo laikų mentaliteto atsisakymo, B.Obama net neužsiminė apie D.Medvedevą, o pareiškė apie tai kalbėsiąs su premjeru Vladimiru Putinu. Pasak B.Obamos, "jis vis dar viena koja stovi tolimoje praeityje... ir šiandien jis dar turi daug valdžios Rusijoje".

Nežinia, kaip pasijuto D.Medvedevas, bet jam turėjo būti skaudu. Juk iš esmės jam buvo pasakyta: "Dima, eik pažaisti su kitais vaikais - man su tavo tėčiu Vladimiru Vladimirovičiumi reikia pasikalbėti."

Laisvių gerbėjai

B.Obamos kalbos stebino puikiais diplomatinio subtilumo ir tiesmukiškumo deriniais, o Kremliaus replikos buvo itin blankios. Maskva jau kuris laikas nesugeba suformuluoti aiškios viešos pozicijos B.Obamos atžvilgiu. V.Putinas pajėgė tik nutaisyti firminį čekisto veidą ir rėžti kažką panašaus į "išsižergę stovėti nemokam, tvirtai stovim ant abiejų kojų".

D.Medvedevas nemažai kalbėjo apie tai, kad Rusija pasirengusi atvirai kalbėtis ir bendradarbiauti su JAV, jei šios žengs realius žingsnius šia linkme (suprask, nebetrukdys Rusijai). Tačiau tikrasis brangakmenis šioje banalybių karūnoje buvo pareiškimas, kad JAV ir Rusiją sieja "mūsų civilizacijos vertybės, pagarba žmogaus gyvybei ir žmogaus teisėms bei laisvėms". Nuostabu buvo išgirsti šią frazę iš lūpų vadovo tos šalies, kurios tarptautinis žmogaus, spaudos ir ekonomikos laisvių reitingas toks pats kaip ir, pavyzdžiui, Ruandos. Nieko nepridėsi.

Raketos ir ekonomikos krizė

Branduolinio nusiginklavimo temos negalima pamiršti, tačiau ar ji tikrai tokia svarbi, kaip deklaruojama? Reikia būti visiškam naivuoliui, kad nesuprastum, jog visiškas branduolinis nusiginklavimas neįmanomas (bent jau tokiame pasaulyje, kokiame šiandien gyvename). Kad ir kiek JAV ir Rusija mažintų savo raketų arsenalus, jų vis tiek užteks žmonijai sunaikinti.

B.Obama pasiūlė sumažinti tarpžemyninių balistinių raketų iki 1000 vienetų, o D.Medvedevas kalbėjo apie 1700 raketų limitą. Nereikia manyti, kad B.Obama labiau trokšta nusiginkluoti nei D.Medvedevas. Tiesiog nusiginklavimas - brangus procesas, kuriam Maskva gaili pinigų. Tuo metu JAV gali tai sau leisti: investavusios į arsenalo mažinimą jos ateityje sutaupys didžiulius pinigus. Juk balistinių raketų išlaikymas šioms šalims kasmet atsieina po kelis milijardus eurų.

Branduolinio karo lyg ir nelaukiama, įprastinės ginkluotės srityje JAV aiškiai lenkia Rusiją, taigi nusiginklavimas Vašingtonui greičiausiai yra ne tiek karinis ir politinis uždavinys, kiek priemonė palengvinti ekonomikos krizės pasekmes.

Aiškiau nebūna

Pastaraisiais metais Rusija visam pasauliui bandė įrodyti, kad Maskva nėra nusiteikusi prieš Ameriką (nors paskaičius Rusijos spaudą ar užmetus akį į televiziją nesunku suprasti, kad yra priešingai). Dėl visko juk buvo kaltas niekam nepatinkantis George'as W.Bushas! Todėl ir oficialūs komentarai apie B.Obamą buvo tokie blankūs. Maskva laukė tikėdamasi, kad B.Obama imsis nuolaidų politikos.

Visko gali būti, bet atrodo, kad Kremliaus viltys nueis perniek. Vizito išvakarėse JAV ambasadorius Ukrainoje Stevenas Piferis pareiškė: "Nors B.Obamos administracija siekia geresnių santykių su Rusija, JAV vyriausybė neketina leisti Rusijai įsigalėti posovietinėje erdvėje ir rems suverenių valstybių teisę kurti savarankišką užsienio politiką." Pats B.Obama kalbėdamas apie Anos Politkovskajos nužudymo bylą pacitavo ištrauką iš savo inauguracijos kalbos: "Jūs, kurie laikotės remdamiesi valdžios korupcija, melu ir kitaminčių priespauda, žinokite, kad liksite už istorijos borto." Atspėkite, apie ką jis čia?

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją