Baltųjų rūmų atstovai jau kiek anksčiau išdėstė pagrindinius siūlymus: uždrausti karinio tipo automatinius ginklus, kokie buvo naudojami per kelis pastaruosius masinius šaudymus; uždrausti šautuvų dėtuves, kuriuose telpa daugiau nei 10 šovinių; uždrausti turėti ir pardavinėti šarvus pramušančias kulkas; sukurti naujus įstatymus dėl nelegalios ginklų prekybos; nebedrausti federalinei agentūrai vykdyti ginkluoto smurto tyrimus.

Radikaliausius pasiūlymus bus galima priimti tik jei jiems pritars Kongresas, ir Baltieji rūmai pripažįsta, kad iškovoti palaikymą bus nelengva. B. Obama taip pat pasirašė 23 priemones, kurių jis galėtų imtis be Kongreso pritarimo.

Dėl ginklų kontrolės buvo pradėta ypač aktyviai diskutuoti po praėjusį mėnesį vienoje Konektikuto mokykloje įvykusių žudynių. Niujorko valstija antradienį priėmė pirmąjį ginklų kontrolės įstatymą po šios nelaimės. Ginklų kontrolės šalininkai teigia, kad dabar Niujorke ginklų laikymą ir pardavimą reglamentuojantys įstatymai yra griežčiausi iš visų JAV valstijų. Niujorke labiau apribotas karinio tipo pusiau automatinių ginklų pardavimas, apribotas didelės talpos šautuvų dėtuvių naudojimas ir įvestos priemonės, padėsiančios užtikrinti, kad ginklų neįsigytų nestabilios psichikos asmenys.

Baltieji rūmai pasmerkė ginklų lobistų reklamą

Baltieji rūmai trečiadienį pasmerkė ginklų prekybos lobistų reklamą, kaltinančią prezidentą Baracką Obamą veidmainiavimu dėl Slaptųjų tarnybų jo dukterims pasiūlytos apsaugos, ir pavadino ją "bjauria ir bailia".

"Daugelis amerikiečių sutinka, kad prezidento vaiku nereikėtų naudotis kaip marionete politinėje kovoje. Tačiau nueiti taip toli, kad prezidento vaikų saugumą paversti puolamosios reklamos objektu, yra bjauru ir bailu", - pareiškė Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney.

Likus kelioms valandoms iki B. Obamos žadėto paviešinimo apie būdus, kurie padėtų išvengti tokių žudynių, kaip buvo praėjusį mėnesį Niutauno pradinėje mokykloje, Konektikuto valstijoje, Nacionalinė šaulių asociacija (National Rifle Association) paskelbė vaizdo klipą, kuriame minimos B.Obamos dvi mokyklinio amžiaus dukterys.

"Ar prezidento vaikučiai yra svarbesni už jūsiškius?"- klausiama 35 sekundžių reklamoje, platintoje per televiziją ir internetu.

"Tai kodėl jis yra toks skeptiškas dėl ginkluotos apsaugos mūsų mokyklose, kai jo paties vaikučius saugo ginkluoti sargybiniai jų mokyklose? Ponas Obama reikalauja, kad turtingieji sumokėtų savąją sąžiningą mokesčių dalį, bet jis pats yra elitinis veidmainis, kai kalbama apie sąžiningą saugumo dalį", - sakoma reklamoje.

Du B. Obamos vaikai lanko privačią mokyklą Vašingtone, Kolumbijos apygardoje, ir juos saugo Slaptoji tarnyba.