"Kalbant paprastai, mūsų naujoji raketinės gynybos architektūra užtikrins stipresnę, protingesnę ir greitesnę Amerikos pajėgų ir Amerikos sąjungininkių gynybą", - sakė B.Obama pareiškime, transliuotame per televiziją iš Baltųjų rūmų.

Pranešęs apie naują JAV požiūrį į gynybą nuo raketų antpuolio, B.Obama pažymėjo, kad Irano raketų plėtros programa išlieka "grėsme".

Pasak jo, naujoji diegiama gynybos sistema geriau veiks prieš grėsmes iš Irano. Tam reikalui reikės panaudoti naujas technologijas, kurių patikimumas ir efektyvumas esąs įrodytas.

"Šis naujas požiūris leis greičiau užtikrinti priemones, kurios remiasi patikrintomis sistemomis ir geresnę gynybą nuo raketų atakos grėsmės negu 2007-ųjų Europos priešraketinės gynybos programa (PRG)", - sakė B.Obama.

"Mūsų aiškus ir nuoseklus dėmesys Irano balistinių raketų programos grėsmei buvo ir išlieka, bet jau remiantis šiandien mūsų skelbiama programa", - aiškino JAV prezidentas.

Pažymėdamas pažangą raketinės gynybos technologijose, "ypač iš sausumos ir jūros leidžiamų raketų gaudytuvų bei juos palaikančių jutiklių (tobulinimo) srityse", B.Obama tikino, kad naujasis gynybos požiūris remsis patikrintomis ir efektyviomis technologijomis.

Pentagonas pateikė naujojo PRG plėtros plano etapus

JAV keturiais etapais iki 2020 metų planuoja sukurti naują modernią priešraketinės gynybos sistemą.

Iki 2011 metų bus baigtas raketų "Patriot" ir karinio laivyno raketų įdiegimas. Iki 2015 metų baigsis raketų SM-3 modernizavimas. Iki 2018 metų norima sukurti "SM-3 Block II" raketą, kuria būtų apginkluoti karo laivai trijuose skirtinguose pasaulio regionuose. Iki 2020 metų būtų sukurta nauja - sausumoje dislokuojama raketa, skirta balistinėms raketoms numušti.

Tai ketvirtadienį per spaudos konferenciją Vašingtone atskleidė JAV jungtinio štabų viršininkų komiteto vicepirmininkas generolas Jamesas Cartwrightas.

"Dabartiniame etape bus visiškai baigtas zenitinių kompleksų "Patriot" ir pradėtas sistemų SM-3 dislokavimas", - sakė jis ir priminė, kad šios sistemos šiuo metu yra JAV gynybos pajėgų ginkluotėje, bei pridūrė, kad jau atlikti aštuoni sėkmingi jų bandymai, "pradėta jas dislokuoti Viduržemio jūroje ir tai bus tęsiama".

Šios sistemos užtikrins svarbių infrastruktūros objektų Europoje, ypač Viduržemio jūros regione gynybą, pabrėžė J.Cartwrightas.

Antriajame etape (iki 2015 metų) norima modernizuoti raketas SM-3 iki SM-3A ir SM-3B, sakė generolas ir nurodė, kad naujosios raketos turės moderniausius jutiklius, kurie leis tris kartus padidinti "priešo" raketų numušimo zoną.

O iki 2018 metų planuojama sukurti "SM-3 Block II" raketą, kuria būtų apginkluoti JAV karo laivai bent trijuose skirtinguose pasaulio regionuose.

Tuomet, anot J.Cartwrighto, Europa būtų apsaugota nuo mažo ir vidutinio nuotolio raketų. Ši sistema laikoma labai svarbia ir ketinama negailėti pastangų ją kuriant, užtikrino generolas.

Na, o iki 2020 metų sukurta iš sausumos leidžiama raketa su labai galingu varikliu galėtų sunaikinti ir iš Irano teoriškai paleistas balistines raketas. Minima raketa galės skrieti labai toli, ir "dengs mūsų sąjungininkes Europoje ir mūsų pačių teritoriją", - sakė J.Cartwrightas.