Prezidentas pareiškė, kad "tos tragedijos turi liautis".

B.Obama kalbėjo aistringai ir piktai, kreipdamasis į sielvarto apimtą Niutauno miestelio bendruomenę, priblokštą penktadienį įvykdyto siaubingo išpuolio. Prezidentas priminė, kad per savo kadenciją jis jau ketvirtą kartą vyksta guosti nukentėjusių nuo masinių šaudynių.

"Ar galime sakyti, kad išties darome pakankamai, kad suteiktume visiems vaikams šioje šalyje galimybę, kurios jie nusipelnė - gyventi laimėje ir turint tikslą?" - klausė šalies vadovas, stovėdamas tribūnoje, prie kurios degė 26 žvakės aukoms atminti.

"Mąsčiau apie tai kelias pastarąsias dienas, ir jeigu būtume sąžiningi patys sau, atsakymas būtų neigiamas. Mes nedarome pakankamai ir turėsime pasikeisti", - pridūrė jis.

Nors B.Obamos komentarai buvo aistringi ir atrodė nustatantys naują jo kadencijos misiją - pažaboti suvešėjusį ginkluotą smurtą, prezidentas nesiūlė jokių konkrečių sprendinių, išlaikydamas gedulingą toną per apolitinę atminimo ceremoniją.

Tylą nutraukdavo graudus kūkčiojimas, kai B.Obama lėtai perskaitė vardus šešių suaugusiųjų, kurie žuvo, didvyriškai mėgindami apginti nekaltus vaikus nuo 20-mečio užpuoliko Adamo Lanzos, kuris įsiveržė į pradinę mokyklą ginkluotas pusiau automatiniu šautuvu.

Vėliau, per itin graudų momentą, prezidentas perskaitė vardus nužudytų vaikų, kurie visi buvo 6-7 metų.

"Charlotte, Danielis, Olivia, Josephine, Ana, Dylanas, Madeline, Catherine, Chase'as, Jesse'as, Jamesas, Grace, Emilie, Jackas, Noah, Caroline, Jessica, Benjaminas, Avielle, Allison - Dievas juos visus pasikvietė namo...", - sakė B.Obama.

"Nebegalime to ilgiau toleruoti. Tos tragedijos turi liautis, o kad jas užbaigtume, privalome pasikeisti", - pažymėjo B.Obama, aiškiai priekaištaudamas argumentuojantiems, jog pastangos sugriežtinti ginklų kontrolę menkai pagelbėtų mėginimams sustabdyti žudynės.

"Aišku, mes galime veikti geriau nei dabar", - pažymėjo neseniai perrinktas prezidentas, kuris atrodė pasiryžęs pradėti naują politinę kovą su įtakingais Amerikos ginklų lobistais, o ši misija gali tapti viena iš svarbiausių per jo antrąją kadenciją.

B.Obama pažadėjo panaudoti "visas galias, priklausančias jo institucijai", kad paskatintų amerikiečius, teisėsaugos ir sveikatos apsaugos profesionalus pasistengti užkirsti kelią naujoms tragedijoms, panašioms į ištikusią Niutauną.

"Nes kokį dar pasirinkimą turime? Negalime sutikti, kad įvykiai kaip šis taptų kasdienybe. Ar tikrai esame pasiruošę pasakyti, kad esame bejėgiai prieš tokį siautėjimą?" - klausė šalies vadovas.

B.Obamos laukia sunku užduotis - mėginti manipuliuoti vangia Vašingtono politika, siekiant įvesti pokyčius, kurie kirstųsi su ginklų lobistų interesais ir galiojant konstitucijai, kurioje įtvirtinta piliečių teisė turėti šaunamųjų ginklų.

Jau ne vieną kartą - pavyzdžiui, žadėdamas uždaryti Gvantanamo kalėjimą, kuriame laikomi įtariami teroristai, arba iš esmės pakeisti JAV santykius su musulmonų pasauliui - B.Obama aukštai iškeldavo kartelę savo retorikoje, tačiau greitai įsitikindavo, kad tų tikslų neįmanoma pasiekti.

Daugelyje valstijų, įskaitant Konektikutą, jau šiuo metu galioja griežti įstatymai, reguliuojantys šaunamųjų ginklų įsigijimą, tačiau nesant bendro federalinio statuto mažai daroma, kad būtų sustabdytas ginklų įvežimas iš kitų valstijų, kuriose taikomos švelnesnės taisyklės.

Kita vertus, teisė turėti ginklų yra įtvirtinta Amerikos konstitucijoje, o ją palaiko ir naudojasi didelė JAV visuomenės dalis, ypač konservatyviųjų respublikonų šalininkai, todėl pastangos griežtinti ginklų kontrolę tradiciškai laikomos atimančiomis rinkėjų balsus.

Tuo tarpu Niutaune padėtis tebėra labai įtempta. Maldininkai, dalyvavę šiame miestelyje esančioje Šv.Rozos de Limos katalikų bažnyčioje vykusiose pamaldose, buvo evakuoti dėl neįvardytos grėsmės, o ginkluoti policininkai atliko kratą viename netoliese esančiame name.

Tebevyko didelės ir mažos aukų pagerbimo ceremonijos: prie mokyklos, kurioje įvyko ši tragedija, buvo deginamos žvakės ir dedami pliušiniai meškiukai, taip pat buvo organizuojami atminimo renginiai dideliuose futbolo stadionuose, kuriuose amerikiečiai dažnai renkasi sekmadieniais.

Nacionalinė futbolo lyga nurodė komandoms prieš tą dieną vykusias rungtynes pagerbti žuvusiuosius tylos minute.

Žudynės Niutaune pagal aukų skaičių buvo antros didžiausios, kada nors įvykdytos JAV švietimo įstaigose - po 2007 metais įvykdytų šaudynių Virdžinijos technikos universitete, kai studentas iš Pietų Korėjos Seung-Hui Cho (Seung Hui Čo) nušovė 32 žmonės, dar 17 sužeidė ir galiausiai nusižudė.

Vienas iš liūdniausiai pagarsėjusių pastarojo meto incidentų buvo liepą įvykdytas išpuolis Kolorado miestelyje Ororoje, kai 24 metų Jamesas Holmesas nušovė 12 žmonių, o dar 58 sužeidė kino teatre per naujausio filmo apie Betmeną naktinį seansą.