Sužeistieji gabenami į karines ligonines Maskvoje ir Sankt Peterburge, patvirtino du su jais bendravę asmenys.

Remiantis oficialiais duomenimis, praeitą savaitę per karinę JAV pajėgų remiamą Sirijos pajėgų operaciją šalies rytiniame Deir is Zoro regione žuvo daugiau nei 200 kovotojų. Aukų skaičius auga, nes, remiantis vietos šaltiniais, nemažai buvo sunkiai sužeistų.

Rusija neigia bet kokį oficialų dalyvavimą operacijose Sirijoje. Esą nėra jokios „konkrečios informacijos“, kas tiksliai ten galėjo nutikti.

Nors Sirijoje gali būti Rusijos piliečių, per trečiadienį surengtą spaudos konferenciją Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad „jie tikrai nepriklauso Rusijos ginkluotosioms pajėgoms“.

Tuo metu Rusijos leidinys „Kommersant“, remdamasis anoniminiu šaltiniu, skelbia, kad tarptautinės koalicijos pajėgos, vadovaujamos Jungtinių Valstijų, atakavo samdytus karius iš Rusijos bei vyriausybines Sirijos pajėgas dėl „nesusikalbėjimo“ bandant perrimti naftos ir dujų telkinius.

„Kaip tvirtina karinis „Kommersant“ šaltinis, incidento Deir is Zoro priežastimi tapo vietinių „stambių verslininkų, palaikančių Basharą al Assadą“ bandymas perimti į savo rankas naftos ir dujų telkinius, kuriuos šiuo metu kontroliuoja Jungtinių Valstijų sąjungininkai kurdai“, – teigiama pranešime, informuoja hromadske.ua.

Perrimti telkinius panoro Sirijos valdantįjį režimą palaikantys dariniai, vadinamieji „Islamo valstybės“ teroristų medžiotojai. Jų sudėtyje buvo ir vadinamoji „Vagnerio grupė“ (Rusijos samdiniai). Per Jungtinių Valstijų aviacijos smūgį nukentėjo visi.

„Kommersant“ pašnekovas tvirtina, kad Rusijos vadai Sirijoje nedavė leidimo perimti naftos ir dujų telkinius. Tokia iniciatyva jų buvo įvertinta kaip „itin pavojinga saviveikla“.

Remiantis oficialiu Rusijos gynybos ministerijos pranešimu, incidento priežastis – „nesusikalbėjimas su Rusijos operatyvinės grupės, užsiimančios Sirijos separatistų stebėsena ir žvalgyba, vadais“.

SOHR: Sirijoje žuvo 15 Rusijos privačių apsaugos darbuotojų

Sirijoje per mįslingą sprogimą privačios saugumo kompanijos bazės ginklų sandėlyje žuvo 15 šiai kompanijai dirbusių rusų, trečiadienį paskelbė padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija.

Incidentas prieš kelias dienas įvyko kompanijos ginklų sandėlyje Tabijos miestelyje šalies šiaurės rytuose esančioje Deir az Zoro provincijoje, nurodė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Jos direktorius Rami Abdel Rahmanas sakė, kad minima kompanija atsakinga už „Sirijos režimo kontroliuojamų naftos ir dujų telkinių apsaugą“.

„Penkiolika rusų, dirbusių Rusijos privačiai saugumo kompanijai, žuvo per sprogimą kompanijos ginklų sandėlyje Tabijoje, Deir az Zoro provincijoje“, – naujienų agentūrai AFP sakė R. A. Rahmanas.

Per sprogimą žuvo ir septyni kiti žmonės, daugiausia – režimą rėmę sirų kovotojai, pridūrė jis.

Darbuotojai rusai buvo toje vietoje „režimo pajėgoms bandant užimti (kompanijos) „Coneco“ dujų telkinį“, kurį kontroliuoja „Sirijos demokratinės jėgos“ (SDF), JAV remiamas arabų ir kurdų kovotojų aljansas.

Praėjusį ketvirtadienį „Coneco“ gamyklai smogė JAV vadovaujama koalicija prieš džihadistus, reaguodama į SDF bazės užpuolimą netoli šio dujų telkinio rytiniame Eufrato upės krante.

JAV vadovaujama koalicija tuomet pranešė nukovusi mažiausiai 100 režimą rėmusių kovotojų, kad atremtų ataką prieš jos sąjungininkus Rytų Sirijoje. Aukų skaičius yra vienas didžiausių per konfrontacijas su Damaską remiančiomis pajėgomis.

SOHR, kuri kliaujasi šaltinių tinklu Sirijoje, nurodė, kad žuvo 45 režimo kovotojai.

Sirijos prezidento Basharo al Assado vyriausybė šiuos smūgius pavadino „karo nusikaltimu“.

Praeitą savaitę Sirijos rytuose, kur JAV vadovaujama koalicija bombardavo Damasko režimą palaikančius kovotojus, kad atremtų jų puolimą prieš vietos sąjungininkus, žuvo Rusijos piliečių, pirmadienį pranešė aukoms atstovaujančios organizacijos.

Kaliningrado srityje gyvenęs 52 metų Vladimiras Loginovas „2018 metų vasario 7-ąją žuvo nelygiame mūšyje Sirijos Deir az Zoro rajone“, sakoma Karaliaučiuje įsikūrusios Baltijos kazokų sąjungos pranešime.

Žinutėje nurodoma, kad V. Loginovas „žuvo didvyriškai gindamas mūsų Tėvynę jos tolimosiose prieigose nuo pamišusių barbarų antplūdžio“.

Vietos kazokų atamanas Maksimas Buga sakė naujienų agentūra AFP, kad V. Loginovas kartu su kitais kazokais nuo praeitų metų pabaigos dirbo Sirijoje savanoriu išminuotoju.

M. Buga negalėjo išsamiau paaiškinti to „mūšio“ detalių, bet incidentas įvyko tą pačią dieną, kai JAV vadovaujama koalicija nukovė mažiausiai 100 režimą palaikančių kovotojų ir jų sąjungininkų Deir az Zoro provincijoje. Ši ataka buvo atsakas į režimo pajėgų puolimą prieš kurdų vadovaujamas Sirijos demokratines pajėgas (SDF).

Tuojau po tos atakos Rusijos gynybos ministerija tvirtino, kad „Deir az Zore nėra jokių rusų karių“.

Tačiau daugelyje žiniasklaidos pranešimų sakoma, kad daug Rusijos piliečių Sirijoje kovoja kaip samdiniai pagal kontraktus su privačia gynybos ir saugos bendrove „Vagner“.

Dar vienas rusas – Kirilas Ananjevas – irgi žuvo Sirijoje vasario 7-ąją, sakoma nacionalistinės organizacijos „Kita Rusija“ žinutėje, paskelbtoje socialiniame tinkle VK.

K. Ananjevas žuvo „mūšyje prie Eufrato netoli Sirijos miesto Chšamo“, nurodė ši grupė.

M. Buga teigė „negalįs pasakyti“, ar V. Loginovas buvo sudaręs sutartį su „Vagner“, bet nurodė, kad šis kazokas „tikriausiai gaudavo atlyginimą“ už „savanorišką“ tarnybą.

„Mūsų kazokai ten yra savanorių grupės dalis“, – jis aiškino AFP.

Kazokai yra sukarinta nacionalistinė organizacija, gyvuojanti nuo carinės Rusijos laikų.

Spalį du Rusijos piliečiai buvo sučiupti grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) džihadistų, nurodė sukarintos grupės, kurioms jie priklausė. Vieno iš tų vyrų brolis sakė, kad jis išvyko į Siriją pagal kontraktą su „Vagner“.

Šių asmenų tolesnis likimas nežinomas.

Informaciją apie rusų veiklą Sirijoje socialiniuose tinkluose renkanti organizacija „Conflict Intelligence Team“ nurodė, kad mažiausiai trys kiti rusai vasario 7-ąją žuvo Deir az Zore.

Rusijos liberalų kandidatas į prezidento postą Grigorijus Javlinskis pirmadienį paragino prezidentą Vladimirą Putiną paaiškinti, kodėl daug rusų tikriausiai žuvo per susirėmimus praeitą savaitę.

„Jeigu įvyko Rusijos piliečių masinė žūtis, tuomet atitinkami pareigūnai, įskaitant Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų vyriausiąjį vadą, privalo paskelbti apie tai šaliai ir nustatyti, kas už tai atsakingas“, – savo „Facebook“ pranešime rašo G. Javlinskis, partijos „Jabloko“ kandidatas per kovą vyksiančius prezidento rinkimus.

„Taip pat reikalauju paaiškinti, kodėl Rusijos piliečiai apskritai dalyvauja antžeminėse operacijose Sirijoje, nepaisant prezidento ir gynybos ministro pareiškimų apie Rusijos ginkluotųjų dalinių išvedimą iš tos šalies ir apie tai, kad pilietinis karas Sirijoje baigėsi“, – pridūrė jis.

Rusijos kariuomenė nuo 2015 metų rugsėjo teikė pagalbą Sirijos prezidentui Basharui al Assadui ir padėjo pakreipti padėtį šiame daugiaplaniame kare Damasko režimo naudai.

V. Putinas gruodį pareiškė, kad Maskvos karinis vaidmuo Sirijos konflikte iš esmės jau baigtas. Kremliaus vadovas tąsyk įsakė išvesti iš Sirijos didžiąją dalį rusų pajėgų.