Kaip skelbia „Bloomberg“, pagal sudaromą planą, antraeilis personalas galės palikti šalį savanoriškai, tačiau šeimos nariams bus nusiųstas nurodymas vykti namo.

Toks pranešimas gali būti išplatintas artimiausiomis dienomis, perdavė anonimiškumą iki sprendimo priėmimo panorę išsaugoti asmenys.

Rusijai ir toliau telkiant pajėgas prie sienos su Ukraina, JAV prezidento Joe Bideno administracija sugriežtino įspėjimus dėl galimos invazijos.

Spendimas pradėti evakuaciją nereikštų, kad JAV nekyla abejonių dėl būsimos Rusijos invazijos. Atsižvelgiant į tai, kad įtampa tolydžio auga, toks pasirengimas būtų išties protingas žingsnis, rašo „Bloomberg“.

JAV Valstybės departamento pareigūnai žinios apie evakuaciją pakomentuoti atsisakė.

Laikraščio šaltinis patikslino, kad 18 žmonių (daugiausia Rusijos diplomatų žmonos ir vaikai) iš Ukrainos išvyko dar sausio 5-ąją. Kiek vėliau apie 30 žmonių paliko ambasadą Kijeve ir konsulatą Lvove, pridūrė jis. Kodėl evakuoti šie asmenys, nežinoma. Skelbiama, kad tokių pačių veiksmų imsis ir dar dviejų konsulatų diplomatai.

Konsulatus Rusija dar turi ir Odesoje bei Charkove. Oficialus Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) atstovas nurodė, kad Vašingtonas žinojo apie rengiamą evakuaciją.

„Turime informacijos, rodančios, jog Rusijos valdžia gruodžio mėnesio pabaigoje ir sausio mėnesio pradžioje ruošėsi evakuoti Rusijos ambasados Ukrainoje diplomatų šeimos narius“, – pažymima pareiškime.

Taip pat buvo patikslinta, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vis dar nepriėmė galutinio sprendimo dėl „įsiveržimo“ į Ukrainą.

Leidinys akcentuoja, kad tokį Rusijos valdžios sprendimą galėjo lemti trys priežastys: galbūt tai dalis propagandos kampanijos, pasirengimas invazijai arba tiesiog psichologinis triukas. Skelbiama, kad evakuacija gali byloti apie „pasirengimą atakai“, nors „kitų signalų apie tai ir nebuvo“.

Kaip patikslina dienraštis, Rusijos pajėgų telkimas prie sienos su Ukraina vyksta ne taip greitai, kaip kad prieš mėnesį prognozavo Pentagonas. Nepaisant to, Ukrainos valdžia nuogąstauja, kad Rusijos kariai, perkeliami į Baltarusiją planuojamiems mokymams, „iš tikrųjų ten pasiliks neribotam laikui, palikę Ukrainą atvirą atakai iš šiaurės, rytų ir pietų“.

„Mes būsime kone iš visų pusių apsupti koordinuojamų pajėgų“, – NYT sakė vienas aukšto rango Ukrainos pareigūnas.

Rusijos užsienio reikalų ministerija po NYT publikacijos teigė, kad Kijeve esanti ambasada dirba įprastu režimu, rašo rbc.ru. „Rusijos ambasada Kijeve dirba įprastu režimu“, – toks buvo atsakymas į naujienų agentūros prašymą pakomentuoti JAV laikraščio straipsnį.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Olegas Nikolenka naujienų agentūrai „Interfax-Ukraina“ pranešė, jog ministerija iš Rusijos negavo informacijos apie diplomatinių atstovybių darbuotojų evakuaciją iš šalies.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)