Liepos 14-ąją M. Butina buvo sulaikyta Jungtinėse Valstijose; amerikiečių tyrėjai įtaria, kad ji bent nuo 2015 metų Jungtinėse Valstijose „vykdė konspiracinę veiklą Rusijos naudai, buvo Rusijos valstybės pareigūno agentė ir naudojosi asmeniniais ryšiais su amerikiečiu, darančiu įtaką JAV politikai“.

Per parengtinį Vašingtono teismo posėdį, kuris įvyko trečiadienį, teisėja perspėjo gynybą, kad komentarai žiniasklaidai gali trukdyti nešališkai nagrinėti bylą.

Teisme taip pat buvo paaiškinta, kad šiuo etapu negalima publikuoti duomenų apie surinktus įkalčius, nes tyrimas dar nebaigtas.

„Bloomberg“ pranešime sakoma, kad kaltintojai ketina perduoti gynybai tyrimo metu surinktą medžiagą – iš viso 3 mln. dokumentų. Tuo pačiu prokuratūra perspėjo, kad šie duomenys gali būti pateikti tik tuo atveju, jei M. Butinos advokatas Robertas Driscollas sutiks niekam jų neperduoti.

Prokuratūros darbuotojų nuomone, surinktų duomenų paskelbimas gali sutrukdyti teismams išaiškinti ir patraukti atsakomybėn kitus bylos veikėjus.

Bylą prižiūrinti teisėja Tanya Chutkan perspėjo advokatą, kad jei jis pernelyg aktyviai bendraus su žiniasklaida, ji tokius kontaktus uždraus.

„Bloomberg“ duomenimis, gynyba dabar planuoja siekti M. Butinos paleidimo iki tolesnių teismo posėdžių. R. Driscollas nepatikslino, kada rengiasi pateikti atitinkamą prašymą.

JAV teisingumo departamentas liepos 16 dieną 29 metų Rusijos pilietę M. Butiną apkaltino „nusikalstamu sąmokslu“ ir veikus Jungtinėse Valstijose „kaip užsienio agentei", nepranešus apie tai Teisingumo departamentui.

M. Butina jai pateiktus kaltinimus neigia. Teismo posėdyje dalyvavę Rusijos ambasados Vašingtone darbuotojai sakė, kad jai gresia įkalinimas iki 15 metų.