„Produktyviai praleistas laikas Kijeve su prezidentu @ZelenskyyUa ir visais, su kuriais susitikau“, – sakoma anksti penktadienį paskelbtoje jo „Twitter“ žinutėje.

„Jungtinės Valstijos ryžtingai nusiteikusios Rusijos agresijos akivaizdoje ir palaikydamos reformų veiklą, reikalingą užtikrinti suvereniai, demokratinei ir klestinčiai Ukrainos ateičiai“, – pridūrė A. Blinkenas.

Per vizitą Kijeve A. Blinkenas susitiko su V. Zelenskiu, premjeru Denysu Šmyhaliu ir užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba.

JAV diplomatijos vadovas per šią viešnagę ragino Rusiją sparčiau atitraukti savo kariuomenę nuo Ukrainos sienų ir nutraukti „agresyvius“ veiksmus šioje šalyje, taip pat pažadėjo, kad prezidento Joe Bideno administracija išplės paramą Kijevui.

Praėjusį mėnesį Maskva pasienyje ir Kryme buvo sutelkusi 100 tūkst. karių – daugiausiai nuo 2014 metų. Tačiau netrukus buvo pradėta atitraukti tas pajėgas, o daugelis analitikų tokius manevrus laiko naujojo JAV prezidento Joe Bideno administracijos išbandymu.

Vis tik tiek A. Blinkenas, tiek V. Zelenskis ketvirtadienį pareiškė, jog rusų karių atitraukimas yra riboto pobūdžio.

„Suprantame, kad Rusija išvedė dalį pajėgų iš pasienio su Ukraina, tačiau taip pat matome, kad ten lieka reikšmingos pajėgos“, – pažymėjo JAV valstybės sekretorius.

Jungtinės Valstijos šiais finansiniais metais Ukrainos saugumui rezervavo 408 mln. dolerių (338 mln. eurų), o A. Blinkenas pareiškė nuodugniai aptaręs su ukrainiečių lyderiais jų poreikius.