„Tarptautinė tvarka, kuriai palaikyti mes esame čia susirinkę, mums matant yra naikinama“, – sakė jis per specialųjį Saugumo Tarybos posėdį, surengtą tęsiantis JT Generalinės Asamblėjos sesijai.

„Mes negalime leisti ir neleisime, kad prezidentas Putinas liktų nenubaustas“, – pridūrė jis.

Pasak A. Blinkeno, V. Putinas „pila žibalą į ugnį“ savo vėliausiais veiksmais, įskaitant rezervistų mobilizaciją ir pasirengimą referendumams Rusijos okupuotose Ukrainos teritorijose tuo metu, kai Kyjivo kariuomenė vykdo kontrpuolimą ir jau atkovojo iš rusų nemažai teritorijų.

JAV diplomatijos vadovas pabrėžė, jog yra itin svarbu parodyti, kad „jokia valstybė negali jėga perbraižyti kitos valstybės sienų“.

„Jeigu nesugebėsime apginti šio principo tuo metu, kai Kremlius taip akivaizdžiai jį pažeidžia, visiems agresoriams pasiųsime signalą, kad ir jie gali jį ignoruoti“, – kalbėjo jis.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, su kuriuo A. Blinkenas atsisako asmeniškai susitikti nuo pat Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios, atsikirto į Vakarų kaltinimus.

„Šiandien bandoma mums primesti visiškai kitokį naratyvą apie Rusijos agresiją, kaip pirminę šios tragedijos priežastį“, – Saugumo Tarybai sakė S. Lavrovas.

Jis apkaltino Ukrainą „rusofobija“, kuri, anot jo, pasireiškia ir nustatant ukrainiečių kalbos taisykles.

„Pataikaujant tarptautinėms žmogaus teisių organizacijoms, Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai dangsto Kyjivo režimo nusikaltimus“, – pareiškė S. Lavrovas.

Saugumo Tarybai šiuo metu pirmininkaujanti Prancūzija posėdį sušaukė siekdama pabrėžti siekį užtikrinti atsakomybę už įvykius Ukrainoje.

„Nėra taikos be teisingumo“, – žurnalistams sakė prancūzų užsienio reikalų ministrė Catherine Colonna (Katrin Kolona).

Posėdį pradėjęs Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas pažymėjo, kad JT Žmogaus teisių taryba nagrinėja „žiaurumo katalogą“, apimantį masines egzekucijas, seksualinį smurtą, kankinimą ir kitokį nežmonišką bei žeminantį elgesį su civiliais gyventojais ir karo belaisviais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)