Vienos dienos vizito atvykęs A. Blinkenas – iki šiol aukščiausio rango Ukrainoje apsilankęs JAV prezidento Joe Bideno administracijos pareigūnas. Naujasis Amerikos lyderis žadėjo laikytis griežtesnės linijos Rusijos atžvilgiu, bet taip pat ieško galimybių susitikti su šios šalies prezidentu Vladimiru Putinu.

Pirmiausiai A. Blinkenas susitiko su ukrainiečių užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba ir akcentavo didesnių reformų būtinybę, nors pademonstravo paramą dėl priešpriešos su Maskva.

„Iš tikrųjų esu čia dėl labai paprastos priežasties – tai yra, kad prezidento Bideno vardu dar kartą – stipriai – patvirtinčiau mūsų įsipareigojimą partnerystei tarp mūsų šalių, mūsų įsipareigojimą Ukrainos suverenitetui, teritoriniam vientisumui ir nepriklausomybei“, – D. Kulebai sakė JAV valstybės sekretorius.

Ragindamas Vašingtono sąjungininkę uoliau kovoti su korupcija jis pridūrė: "[Vašingtonas] dirbs su jumis ir toliau stiprins jūsų demokratiją kuriant institucijas, vykdant reformas prieš korupciją.“

D. Kuleba A. Blinkenui pasakė, kad Kijevas „labai vertina“ JAV pagalbą, suteiktą Ukrainai savo teritorijos rytuose kovojant su prorusiškais separatistais.

A. Blinkenas taip pat planuoja susitikti su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, premjeru Denysu Šmyhaliu, kitais pareigūnais ir pilietinės visuomenės nariais.

Saugumo klausimai

Ukrainos prezidento patarėjas Mychailas Podoliakas sakė, kad šis vizitas padės šaliai spartinti integracijos su euroatlantine bendrija procesus.

Pastarosiomis savaitėmis Rusija prie Ukrainos šiaurinės ir rytinės sienų bei Kryme buvo sutelkusi iki 100 tūkst. karių, sukeldama susirūpinimą, kad padėtis gali smarkiai eskaluotis.

Tačiau vėliau Maskva paskelbė pradėjusi atitraukti savo ginkluotąsias pajėgas, o Kijevas ir NATO tą žinią pasveikino. Vis dėlto kai kurie ekspertai mano, kad V. Putinas taip išbandė J. Bideno valią, siekdamas didinti spaudimą Ukrainai.

Kijevas nuo 2014-ųjų kariauja su prorusiškais separatistais rytiniuose Donecko ir Luhansko regionuose. Šis konfliktais įsiplieskė Maskvai tais pačiai metais aneksavus Krymo pusiasalį.

Pernai liepą įsigaliojusios paliaubos šiemet žlugo, nuo sausio gerokai padaugėjus susirėmimų tarp ukrainiečių pajėgų ir separatistų.

Daugelis mano, kad tęsiantis jau 13 tūkst. gyvybių pareikalavusiam konfliktui separatistus politiniu ir kariniu požiūriu remia Rusija, nors Maskva tokius kaltinimus neigia.

V. Zelenskis pastaruoju metu vėl ragino greičiau sudaryti sąlygas Ukrainai įstoti į NATO, tvyrant nerimui dėl stiprėjančios Rusijos.

Tačiau Vakarų Europos valstybės, suvokdamos, kad toks žingsnis išprovokuotų Kremliaus įtūžį, priešinosi Ukrainos stojimui į Aljansą. Ši idėja Vašingtone taip pat buvo vertinama be didelio entuziazmo.

Vis dėlto Jungtinės Valstijos šiems fiskaliniams metams išskyrė 408 mln. dolerių (338,8 mln. eurų) Ukrainos saugumui stiprinti.

D. Kuleba trečiadienį televizijos CNN paskelbtame interviu sakė, kad per derybas su A. Blinkenu ketina aptarti JAV karinės paramos Ukrainai klausimus.

Be kita ko, Kijevas nori paprašyti amerikiečių aprūpinti Ukrainos pajėgas oro erdvės gynybos ir kovos su snaiperiais priemonėmis.

„Kalba eina ne vien apie jų gavimą iš Jungtinių Valstijų, bet ir jų pirkimą Jungtinėse Valstijose. Norime, kad ši partnerystė veiktų abiem kryptimis. Ji turėtų būti abiem pusėms naudinga“, – sakė užsienio reikalų ministras.

A. Blinkenas taip pat dalyvaus ceremonijoje, per kurią bus padėta gėlių prie paminklo kariams, žuvusiems per separatistinį konfliktą Rytų Ukrainoje. Prie renginio prisidės metropolitas Epifanijus – nuo Rusijos religinio dominavimo atsiribojusios Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios vadovas.

Užversti D. Trumpo puslapį

Naujasis prezidentas J. Bidenas tikriausiai rodys didesnį palankumą Ukrainai nei jo pirmtakas Donaldas Trumpas, atkakliai laikęsis sąmokslo teorijų apie šią šalį.

D. Trumpas buvo sulaikęs pagalbą Ukrainai, kad paspaustų V. Zelenskį iškasti kompromituojančios medžiagos apie J. Bideną, ir tai galiausiai nulėmė pirmą buvusio prezidento apkaltą.

Skandalas antraštėse vėl buvo pradėtas linksniuoti prieš pat A. Blinkeno kelionę, nes JAV tyrėjai surengė kratą D. Trumpo buvusio advokato ir buvusio Niujorko mero Rudy Giuliani namuose. R. Giuliani agresyviai skleidė nepagrįstus įtarimus dėl J. Bideno sūnaus Hunterio (Hanterio) veiklos Ukrainoje.

A. Blinkenas neabejotinai sieks užversti D. Trumpo skandalų puslapį, bet J. Bideno administracija taip pat spaudžia Ukrainą dėl gero valdymo. Šis klausimas seniai kelia Ukrainos partnerių Vakaruose susirūpinimą.

Prieš A. Blinkeno kelionę Valstybės departamentas kritikavo Ukrainą dėl valstybinės energijos kompanijos „Naftogaz“ vadovo nušalinimo ir sakė, kad šiuo pakeitimu buvo parodyta „nepagarba sąžiningo ir skaidraus korporacijų valdymo praktikai“.

Vadovaudamas „Naftogaz“ Andrijus Koboljevas sumažino Ukrainos priklausomybę nuo gamtinių dujų tiekimo iš Rusijos ir įvykdė kompanijos įvaizdį pagerinusių reformų.

JAV privalo parodyti Kijevui, kad A. Koboljevo atleidimas turi pasekmių, šią savaitę savo redaktoriaus skiltyje rašė nepriklausoma ukrainiečių naujienų svetainė „Jevropeiska pravda“.

Ji rašė, kad A. Koboljevo nušalinimu buvo panaikinta „viena iš nedaugelio sėkmingų reformų“ Ukrainoje ir sužlugdytos Kijevo viltys dėl J. Bideno galimo apsilankymo Ukrainoje vėliau šiais metais.

Buvęs ambasadorius Europos Sąjungoje Kostiantynas Jelisejevas, kuris įsteigė strateginių studijų centrą „New Solutions Center“, sakė, kad A. Blinkenas galėtų parengti sąlygas V. Zelenskio apsilankymui Baltuosiuose rūmuose, kuriuose valdant D. Trumpui nebuvo laukiamas.

A. Blinkeno vizitas yra „labai geras paramos Ukrainai signalas“, sakė K. Jelisejevas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)