„Tuo metu nepateiksiu dokumento užsienio reikalų ministrui (Sergejui) Lavrovui. Mums reikia pamatyti, kur esame ir ar lieka galimybių“, – viešėdamas Kijeve žurnalistams sakė A. Blinkenas.

Rusija nurodė, kad tikisi šią savaitę sulaukti JAV ir jų sąjungininkių rašytinio atsako į ankstesnį mėnesį savo pateiktus reikalavimą suteikti teisiškai įpareigojamas garantijas, kad NATO nesuteiks narystės Ukrainai ir jokioms kitoms buvusioms sovietinėms respublikoms, be to, nedislokuos jose savo pajėgų bei ginkluotės.

Vašingtonas ir jo sąjungininkės per praėjusią savaitę vykusias Rusijos ir JAV derybas Ženevoje ir NATO bei Rusijos susitikimą Briuselyje griežtai atmetė Maskvos reikalavimus.

Rusija prie savo sienos su Ukraina sutelkė iki 100 tūkstančių karių, taip pat dislokavo tankų ir kitos sunkiosios ginkluotės. Vakarai nuogąstauja, kad tai gali tapti įžanga invazijai.

A. Blinkenas pakartojo, kad kai kurios Rusijos idėjos, pavyzdžiui, draudimas Ukrainai prisijungti prie NATO, yra „akivaizdžiai, visiškai netinkamos“.

Vietoje atsakymo į pasiūlymus „išreiškėme susirūpinimą dėl iššūkių, kuriuos Rusija kelia saugumui šiame Europos rajone“, sakė A. Blinkenas.

Prieš savaitę abiejų šalių diplomatijos vadovų pavaduotojams susitikus Ženevoje Jungtinės Valstijos pasiūlė bendradarbiavimą su Rusija ginklų kontrolės srityje.

„Mes kalbėjome apie sritis, kuriose, esant norui, galime daryti pažangą abipusiškumo pagrindu, gerindami visų saugumą“, – sakė A. Blinkenas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)