Xi artėja prie trečiosios penkerių metų kadencijos vadovauti daugiausiai gyventojų turinčiai pasaulio valstybei ir sekmadienį pasakė svarbią kalbą Komunistų partijos suvažiavime, kurioje pasidžiaugė savo dešimtmečiu valdžioje ir pakartojo pažadą vieną dieną „suvienyti“ arba jėga užimti Taivaną.

„Pastaraisiais metais, vadovaujant Xi Jinpingui, susiformavo visai kitokia Kinija“, – sakė A. Blinkenas Stanfordo universitete vykusiame forume su buvusia valstybės sekretore Condoleezza Rice.

„Ji represyvesnė viduje, agresyvesnė užsienyje. Ir daugeliu atvejų tai kelia pavojų mūsų pačių interesams bei vertybėms“, – pridūrė jis.

Blinkenas apkaltino Xi, kad jis „kelia didžiulę įtampą“, keisdamas požiūrį į savarankišką Taivaną, kurio Kinijos komunistų partija niekada nekontroliavo, bet tvirtina, kad jis priklauso jai.

Jis teigė, kad Kinija priėmė „esminį sprendimą, jog status quo nebėra priimtinas ir kad Pekinas yra pasiryžęs siekti susivienijimo daug greičiau“, tačiau nepateikė tikslios prognozės ar datos.

Aukšto rango JAV kariuomenės pareigūnai jau anksčiau perspėjo, kad Kinija išplėtė savo karines pajėgas tiek, kad netrukus galėtų įvykdyti invaziją į Taivaną.

Kinija jau seniai laikosi pozicijos, kad siekia „taikaus susivienijimo“ su Taivanu, tačiau pasilieka teisę prireikus panaudoti jėgą, ypač jei sala kada nors oficialiai paskelbtų nepriklausomybę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją