„Prieš 20 metų atvykome į Afganistaną, užsibrėžę svarbiausią tikslą – susidoroti su žmonėmis, kurie mus užpuolė [2001 metų] rugsėjo 11 dieną. Ta misija buvo sėkminga“, – interviu televizijai CNN pabrėžė amerikiečių diplomatijos vadovas.

A. Blinkenas taip pat nesureikšmino JAV pasitraukimo iš Afganistano su chaotiška Vietnamo karo pabaiga. Sekretorius pažymėjo, kad Vašingtonas nebemato prasmės tęsti karinę misiją Vidurio Azijos valstybėje.

„Iš mūsų strateginių varžovų pasaulyje perspektyvos, nėra nieko, ko jie labiau norėtų, negu matyti mus Afganistane dar penkis, 10, 20 metų“, – teigė jis.

Vis tik A. Blinkenas pripažino, jog, nepaisant didžiulio finansavimo ir savo parengties afganų kariai nesugebėjo apginti tėvynės. Pasak valstybės sekretoriaus, talibų antpuolis Afganistane vyko greičiau nei buvo spėjama.

Jis taip pat pagrasino islamistų judėjimui griežtu atsaku, jeigu jo kovotojai trukdys amerikiečių personalo evakuacijai. A. Blinkenas patikslino, kad Vašingtonas nieko neprašė iš Talibano evakuacijos klausimu.

Anksčiau laikraštis „The New York Times“ pranešė, kad JAV specialusis pasiuntinys Afganistane Zalmay Khalilzadas paragino talibus neįžengti į Kabulą, kol iš miesto evakuojami Amerikos piliečiai ir kiti asmenys.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)