JAV diplomatijos vadovo vizitas surengtas po 7,8 balo žemės drebėjimo Turkijos pietryčiuose ir Sirijos šiaurėje, pareikalavusio beveik 45 tūkst. žmonių gyvybių, tačiau jo kelionė buvo suplanuota dar prieš katastrofą.

Tai pirmasis A. Blinkeno vizitas į Turkiją nuo to laiko, kai jis daugiau kaip prieš dvejus metus pradėjo eiti savo pareigas.

Aukščiausias JAV diplomatas atskrido į Indžirliko aviacijos bazę Pietų Turkijoje, per kurią Jungtinės Valstijos siuntė pagalbą po didžiausios per daugiau kaip šimtmetį stichinės nelaimės, ištikusios regioną.

Jis susitiks su pareigūnais, koordinuojančiais JAV pagalbos teikimą, ir susipažins su humanitarinės pastangomis Hatajaus provincijoje, viename iš labiausiai nukentėjusių Turkijos regionų.

Jungtinės Valstijos išsiuntė gelbėtojų komandas ir iš pradžių skyrė 85 mln. dolerių paramą Turkijai ir Sirijai, dislokavo sraigtasparnius, kad šie gabentų humanitarinės pagalbos krovinius į labiausiai nukentėjusias teritorijas.

JAV ir Turkijos santykiai pastaraisiais metais buvo įtempti, tačiau Vašingtonas vertina Ankarą kaip tarpininkę tarp Rusijos ir Ukrainos, pernai prasidėjus Maskvos invazijai.

A. Blinkenas vėlai sekmadienį vyks į Ankarą, o pirmadienį ves derybas su prezidentu Recepu Tayyipu Erdoğanu, kurių darbotvarkėje greičiausiai bus du klausimai.

Turkija nori pirkti naikintuvų F-16, tačiau Kongresas blokuoja jų pardavimą, nerimaudamas dėl žmogaus teisių padėties Turkijoje ir jos grasinimų Graikijai.

A. Blinkenas taip pat greičiausiai iškels klausimą dėl Turkijos atsisakymo ratifikuoti Švedijos ir Suomijos paraiškas stoti į NATO.

Vėlai pirmadienį jis vyks į Graikiją derybų, kurių metu turėtų aptarti įtampą su Turkija, nors šalti santykiai po žemės drebėjimo šiek tiek atšilo, kai Graikija suteikė pagalbą savo sąjungininkei iš NATO ir kaimynei.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją