Kazachstano pareigūnai po vidurnakčio sostinėje Astanoje pasveikino aukščiausią JAV diplomatą, jis dieną susitiks su prezidentu Kasimu Žomartu Tokajevu, o paskui išskris į Uzbekistaną.

Astanoje A. Blinkenas taip pat susitiks su visų penkių buvusių sovietinių Vidurinės Azijos respublikų, įskaitant Kirgiziją, Tadžikiją ir Turkmėniją, užsienio reikalų ministrais.

Tai JAV prezidento Joe Bideno administracijos aukščiausio pareigūno kelionė į Vidurinę Aziją, surengta praėjus kelioms dienoms po Rusijos invazijos į Ukrainą metinių. Vidurinės Azijos valstybes sieja ilgalaikiai saugumo ir ekonominiai ryšiai su Rusija, tačiau, kitaip nei irgi buvusi sovietinė Baltarusija, jos neremia Maskvos karo Ukrainoje.

Praėjusią savaitę visos penkios Vidurinės Azijos valstybės susilaikė arba nebalsavo dėl Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos rezoliucijos, reikalaujančios, kad Maskva pasitrauktų iš Ukrainos.

Prezidentas Vladimiras Putinas teisina savo karą Ukrainoje ir tuo, neva ten diskriminuojami rusakalbiai, o tai kelia Vidurinės Azijos valstybių susirūpinimą, nes jose gyvena didelės rusakalbių mažumos.

Kazachstanas, turintis ilgiausią sausumos sieną su Rusija ir priėmęs nuo mobilizacijos bėgančius rusus, ragina ieškoti diplomatinio konflikto sprendinio gerbiant tarptautinę teisę. Neseniai K. Ž. Tokajevas telefonu kalbėjosi su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, o pernai susitiko su V. Putinu ir patvirtino abiejų šalių ryšius.

Kinija, kurią Jungtinės Valstijos laiko svarbiausia ilgalaike varžove, taip pat siekia plėsti įtaką regione. Pernai pirmoji po COVID-19 pandemijos prezidento Xi Jinpingo kelionė buvo surengta į Kazachstaną ir Uzbekistaną.

Baigęs vizitus Vidurinėje Azijoje A. Blinkenas vyks į Naująjį Delį ir dalyvaus Didžiojo dvidešimtuko (G20) šalių grupės užsienio reikalų ministrų susitikime. Manoma, kad jis vengs Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo, su kuriuo nuo karo pradžios bendravo tik telefonu. JAV įsitikinimu, Maskva nesiekia derybomis užbaigti karo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją