Rusija paskelbė įspėjimus, jog kitą savaitę atitvers Ukrainos kranto liniją būsimoms raketų pratyboms, trečiadienį pranešė vienas Ukrainos tyrimų centras, kai į Juodąją jūrą atplaukė keli Rusijos kariniai laivai, rašo „The Moscow Times“.

Tai gali būti didžiausio masto uždarymai per pastaruosius aštuonerius metus, teigia Ukrainos Strateginių Juodosios jūros studijų instituto narys A. Klimenka.

Jis pažymėjo, kad Rusija paskelbė oro ir jūrų navigacijos įspėjimus, jog vasario 13 – 19 dienomis Juodojoje jūroje ir kaimyninėje Azovo jūroje vyks raketų ir artilerijos šaudymo pratybos.

„Jei Rusija nevykdo karinės eskalacijos Ukrainoje, tai panašu, kad ji vykdo reikšmingas karinio jūrų laivyno pratybas į pietus nuo Ukrainos ir plataus masto pratybas Baltarusijoje į šiaurę nuo Ukrainos“, – teigė karybos ekspertas Robas Lee.

Rusija ir Baltarusija ketvirtadienį pradėjo bendras karines pratybas, kurios Vakarų šalims sukėlė nerimą ir baimes, jog Maskva planuoja paaštrinti konfliktą Ukrainoje.

Rusijos gynybos ministerija savo pranešime spaudai nurodė, kad pratybos Baltarusijoje, kurios turėtų tęstis iki vasario 20 dienos, jau prasidėjo ir jų metu bus praktikuojamasi „nuslopinti ir atremti išorinę agresiją“.

Rusija paskelbė navigacijos įspėjimus, kai šią savaitę jos šeši didžiuliai desantiniai laivai iš Viduržemio jūros atplaukė į Juodąją jūrą karinio jūrų laivyno pratyboms. Šie kariniai laivai kartu gali atgabenti iki 63 pagrindinių kovinių tankų ir 2 tūkst. karių, nurodo Paryžiuje veikiantis „Naval News“ tinklalapis, pridūręs, kad penktadienį į Juodąją jūrą gali atplaukti ir vienas povandeninis Rusijos laivas.

„Tai kontroversiška, nes Montrė konvencija apriboja priežastis, dėl kurių povandeniniai laivai gali plaukti per Bosforą“, – pranešė „Naval News“.

A. Klymenka pažymėjo, kad Ukraina „dvejus metus bandė įspėti“ apie galimą blokadą ir ragino reaguoti „aukščiausiu tarptautiniu lygiu“.

„Nenorime jokios panikos, bet tai labai panašu į pasiruošimą „karinei jūrų blokadai“, blokuojant Ukrainos uostus“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pridūrė A. Klymenka.

„Įspėjamieji pranešimai trukdo [NATO] aljansui parodyti savo paties jėgą Juodojoje jūroje“, – rašė technologijų naujienų svetainė „The Drive“.

Rusijos gynybos ministerija paskelbė dislokuosianti daugiau kaip 140 karo laivų tarpvalstybinėms karinio jūrų laivyno pratyboms, kurios sausio ir vasario mėnesiais vyks visuose vandens telkiniuose, besiribojančiuose su Rusija.

Šis pranešimas ir naujausias navigacijos įspėjimas pasirodė tuo metu, kai toliau tęsiasi įtampa su Vakarais dėl gausių Rusijos pajėgų, sutelktų netoli sienos su Ukraina.

Delfi primena, kad Rusija ir Baltarusija ketvirtadienį pradėjo bendrų karinių pratybų aktyviąją dalį, Vakarų šalyse tvyrant nerimui, jog Maskva planuoja įsiveržti į kaimyninę Ukrainą.

Per manevrus, truksiančius iki vasario 20-osios, bus treniruojamasi „nuslopinti ir atremti išorinę agresiją“, sakoma Rusijos gynybos ministerijos pranešime.

Per pratybas bus imituojamos pastangos sustiprinti kai kurių Baltarusijos sienos ruožų gynybą, kad būtų užblokuotas ginklų ir šaudmenų gabenimas į šalį, taip pat treniruojamasi pagal kitus scenarijus, nurodė ministerija.

Vakarų šalys sako, kad Rusija, sutelkusi daugiau kaip 100 tūkst. karių prie sienų su Ukraina, galimai ruošiasi karinei invazijai.

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorė Liz Truss ketvirtadienį Maskvoje dalyvaus derybose su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu ir ragins Kremlių nemėginti pulti Ukrainos, nes priešingu atveju Rusija patirtų Vakarų šalių sankcijų „milžiniškus padarinius“.

Maskva ir Minskas neatskleidė, kiek karių dalyvauja pratybose, bet Jungtinės Valstijos sakė, jog Rusija planuoja pasiųsti į kelias Baltarusijos sritis apie 30 tūkst. karių.

Atsakydamas į Vakarų reiškiamus nuogąstavimus Kremlius tvirtino neketinąs palikti savo karių Baltarusijoje neribotą laiką.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)