Lig šiol nėra oficialaus patvirtinimo, kad karinė chunta sankcionavo Nobelio taikos premijos laureatės 65-erių Aung San Suu Kyi namų arešto panaikinimą.

Netoli jos namų Jangone sutelktos gausios policijos pajėgos.

Penktadienį prie Aung San Suu Kyi partijos "Nacionalinė lyga už demokratiją" susirinko apie pora tūkstančių jos šalininkų, tačiau žinios apie jos išlaisvinimą dar nesulaukė.

Kariškių valdomos šalies pareigūnai neoficialiai sakė, kad Birmos karinė chunta artimiausiomis dienomis neabejotinai paleis opozicijos lyderę.

Aung San Suu Kyi pastaruosius du dešimtmečius beveik visą laiką buvo laikoma namų arešte arba kalėjime. Advokatai sakė, kad jos dabartinio namų arešto terminas baigiasi šeštadienį.

Nobelio taikos premijos laureatai pasveikino „artėjantį“ paleidimą

Japonijos mieste Hirošimoje susirinkę Nobelio taikos premijos laureatai šeštadienį atsargiai pasveikino "artėjantį" Birmos opozicijos lyderės Aung San Suu Kyi paleidimą iš namų arešto, tačiau priminę, kad jos sulaikymo terminas nekart buvo pratęstas.

"Visi turime pasveikinti artėjantį Aung San Suu Kyi paleidimą iš namų arešto", - sakė buvęs Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Frederikas Willemas de Klerkas, kuris šį prestižinį apdovanojimą pelnė kartu su Nelsonu Mandela 1993 metais už pastangas nutraukti apartheido režimą jų šalyje.

"Privalome atminti, kad ji būdavo paleidžiama iš namų arešto vien tam, kad vėl būtų sulaikyta, - pridūrė jis. - Taip pat galime būti tikri, kad toliau raginsime atkurti visišką demokratiją Birmos žmonėms."

Birmos demokratijos lyderė Aung San Suu Kyi, kuri pastaruosius du dešimtmečius beveik visą laiką praleido namų arešte arba kalėjime, gali būti paleista jau po kelių valandų, nes šeštadienį baigiasi jos sulaikymo terminas.

1991 metais Nobelio taikos premiją pelniusi aktyvistė laikoma keliančia didžiausią pavojų jau beveik penkis dešimtmečius Birmą valdančiai karinei chuntai.

65 metų disidentei skirtas vėliausias 18 mėnesių namų areštas turėtų baigtis šeštadienį, o pareigūnai sakė, kad ji bus paleista artimiausiu laiku, nors kai kurie baiminasi, kad generolai gali rasti dingstį pratęsti sulaikymą.

Tremtyje gyvenantis Tibeto dvasinis vadovas Dalai Lama ir penki kiti Nobelio taikos premijos laureatai susirinko į kasmet rengiamą susitikimą, kuris šiemet vyksta Hirošimoje - pirmajame iš dviejų miestų, ant kurių JAV numetė atomines bombas Antrojo pasaulinio karo pabaigoje 1945 metais.

"Tikėkimės, kad ji (Aung San Suu Kyi) dalyvaus konferencijoje ateinančiais metais", - pridūrė F.W.de Klerkas.

Jody Williams, 1997 metais pelniusi Nobelio taikos premiją kartu su Tarptautine kampanija dėl sausumos minų uždraudimo (ICBL), sakė, kad laukdama tikėtino Aung San Suu Kyi paleidimo, "neskubanti ploti".

"Ji labai aiškiai pareiškė... nepriimsianti jokio lygtinio paleidimo", - J.Williams sakė naujienų agentūrai AFP.

"Nenoriu ploti, kol ji nėra nepaleista. "Nobelio moterų iniciatyvos" požiūriu, ji turi būti laisva, taškas", - pridūrė ji, kalbėdama apie Nobelio taikos premijos laureačių grupę, kuriai J.Wiliams priklauso.