„Patentai nėra ribojantis veiksnys, kalbant apie mūsų vakcinos gamybą ar tiekimą. Jie nepadidins pasaulinės vakcinos dozių gamybos ir tiekimo trumpuoju ir vidutiniu laikotarpiu“, – nurodoma naujienų agentūrai AFP atsiųstame pareiškime, netiesiogiai atmetant skambančius raginimus atsisakyti vakcinų nuo COVID-19 patentų.

Patentų teisinės apsaugos panaikinimo vakcinoms nuo COVID-19 kampanija įgavo pagreitį ketvirtadienį, Prancūzijos, Vokietijos ir Europos Sąjungos vadovams pareiškus, kad jie yra linkę svarstyti JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) pasiūlymą. Vėliau paramą jam išsakė ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Šios iniciatyvos rėmėjai sako, kad skurdesnėms šalims sunku vykdyti gyventojų vakcinavimą, kol turtingos šalys gina farmacijos milžinų intelektinės nuosavybės teises.

„Pfizer“ vykdomasis direktorius Albertas Bourla (Albertas Burla) savo ruožtu pareiškė nepritariantis JAV remiamam siūlymui panaikinti patentų teisinę apsaugą vakcinoms nuo COVID-19, pabrėždamas, kad vietoje to reikėtų didinti gamybos apimtis esamose gamyklose.

Duodamas interviu naujienų agentūrai AFP, A. Bourla sakė, kad jo kompanija, sukūrusi vakciną kartu su Vokietijos bendrove „BioNTech“, „visiškai“ nepritaria Vašingtono raginimui atsisakyti patentinės apsaugos.

„BioNTech“ teigimu, iš tikrųjų vakcinų gamybos procesą sunkina virtinė kitų iššūkių – nuo gamyklų įrengimo ir žaliavų ieškojimo iki kvalifikuotų darbuotojų įdarbinimo.

„Jei nesilaikoma kurio nors iš šių reikalavimų, gamintojas ar novatorius negali užtikrinti vakcinos kokybės, saugumo ir veiksmingumo. Tai gali sukelti pavojų vakcinuotų asmenų sveikatai“, – perspėjo bendrovė.

Pabrėždama smulkias detales, galinčias pakenkti gamybai, Maince įsikūrusi įmonė nurodė, kad jeigu tam tikros „ribotos ir svarbios žaliavos“ nebus naudojamos kuo veiksmingiau, galiausiai gali sumažėti pagaminamų vakcinų skaičius.

„BioNTech“ pareiškė jau sugebėjusi padidinti pasiūlą, sudariusi licencijavimo ir gamybos partnerysčių su kitomis farmacijos įmonėmis, tokiomis kaip „Merck“, „Novartis“ ir „Sanofi“.

Vokiečių kompanija pažymėjo, kad tolesnis tokio bendradarbiavimo išplėtimas „padėtų nutraukti šią pandemiją, užtikrinant saugių ir veiksmingų vakcinų tiekimą visame pasaulyje“.

„BioNTech“ ir „Pfizer“ produktas praėjusių metų pabaigoje tapo pirmąja vakcina nuo COVID-19, patvirtinta Vakarų šalyse.

Dabar šis preparatas tiekiamas daugiau nei 90 pasaulio šalių, o jo kūrėjai ketina iki šių metų pabaigos padidinti gamybos apimtį iki 3 mlrd. dozių – puse milijardo daugiau, negu buvo tikėtasi anksčiau.

2022-aisiais gamyba dar labiau įsibėgės, o jos apimtis perkops 3 mlrd. dozių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)