J. Bideno pergalė lapkričio 3 d. vykusiuose prezidento rinkimuose pastatė Lenkijos valdžią į nepatogią padėtį, kuri palaikė itin gerus santykius su Donaldu Trumpu ir sulaukė jo pažado Lenkijoje dislokuoti JAV karius, rašo „Reuters“.

Po kelias savaites trukusių priekaištų D. Trumpas leido vyriausybei teikti pagalbą J. Bideno pereinamojo laikotarpio komandai, tačiau vis dar tvirtino ginčysiantis rinkimų rezultatus.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda pasveikino J. Bideną su sėkminga rinkimų kampanija, tačiau Varšuva vis dar nėra oficialiai pripažinusi jo išrinktuoju JAV prezidentu.

Paklaustas, kada Lenkija tai padarys, Z. Rau pabrėžė, kad rinkikų kolegija, kuri oficialiai išrenka JAV prezidentą, nesusirinks anksčiau nei gruodžio 14 d., o teisiniai ginčai gali trukti iki pat inauguracijos sausio 20 d.

„Tai priklauso nuo politinių ir teisinių procedūrų pačiose Jungtinėse Valstijose“, – Lenkijos radijui sakė Z. Rau.

D. Trumpo ryšiai su 2015 metais į valdžią atėjusia Lenkijos valdančiąja partija buvo ypatingai artimi. Birželio mėnesį, likus kelioms dienoms iki Lenkijos prezidento rinkimų, A. Duda savo kampanijos metu aplankė D. Trumpą ir sulaukė tvirtos JAV lyderio paramos. A. Duda tapo pirmuoju Baltuosiuose rūmuose apsilankiusiu užsienio lyderiu po to, kai buvo sušvelninti dėl koronaviruso įvesti apribojimai.

Naujai išrinktas prezidentas, gerai išmanantis politinę padėtį Vidurio Europos regione, neabejotinai bus mažiau parankus partneris Varšuvai. Praėjusį mėnesį kalbėdamas viename susitikime su visuomene J. Bidenas pažėrė keletą kritiškų pastabų šiam regionui.

„Matote, kas atsitiko visur nuo Baltarusijos iki Lenkijos ir iki Vengrijos, ir totalitarinių režimų iškilimą pasaulyje“, – sakė jis. J. Bidenas taip pat pažėrė kritikos Lenkijos lyderių homofobiniams pareiškimams po to, kai keli regionai pasiskelbė esantys „be LBGT ideologijos“.

„LGBTQ+ teisės yra žmogaus teisės, todėl „zonos be LGBT“ neturi vietos nei Europos Sąjungoje, nei kur nors kitur pasaulyje“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“ „Lenkija neteks savo privilegijuotos partnerės statuso ir tai kelia nerimą ir PiS, ir prezidentui A. Dudai“, – sakė buvęs Lenkijos ambasadorius JAV Ryszardas Schnepfas.

Tačiau, pasak M. Zaborowskio, net ir būdamas kritiškas Lenkijos atžvilgiu J. Bidenas neketina kenkti strateginiams abiejų šalių santykiams. „Šie santykiai gali išlikti stiprūs – ir netgi dar labiau sustiprėti“, – sakė jis, kalbėdamas apie abipusiai skeptišką požiūrį į Rusiją. „Tokiose srityse kaip politika posovietinėje erdvėje Varšuva turi daugiau bendra su J. Bideno Baltasiais rūmais nei su D. Trumpo“, – kalbėjo politologas.