Jis taip pat pažėrė aštrios kritikos kadenciją baigiančiam prezidentui Donaldui Trumpui dėl jo atsako į šią grėsmę.

„Negalime leisti, kad tai liktų be atsako“, – sakė J. Bidenas savo prieššventiniame kreipimesi į Amerikos žmones.

„Tai reiškia, jog turi būti aiškiai ir viešai įvardyta, kas atsakingas už ataką, ir imtasi tikslingų žingsnių patraukti juos atsakomybėn“, – kalbėjo jis.

J. Bidenas, kuris kaip išrinktasis prezidentas gauna žvalgybos informaciją svarbiausiais nacionalinio saugumo klausimais, sakė, jog vis dar nežinomas šios kibernetinės atakos žalos mastas.

Praėjusią savaitę JAV kibernetinio saugumo agentūra pranešė apie didžiulio masto kibernetinę ataką prieš kai kurias federalinės vyriausybės institucijas ir kitus taikinius visame pasaulyje, prasidėjusią dar pavasarį. Programišiai įsilaužė į sistemas per Teksase įsikūrusios technologijų bendrovės „SolarWinds“ programinę įrangą.

Kibernetinio saugumo ekspertų teigimu, atakos poveikis gali pasireikšti labai plačiai, o jį išsiaiškinti gali prireikti ne vieno mėnesio.

„Nematau jokių įrodymų, kad padėtis valdoma“, – sakė J. Bidenas, reaguodamas į D. Trumpo pareiškimą, esą situacija dėl niokojamos kibernetinės atakos yra „valdoma“.

„Šis prezidentas dar netgi neįvardijo, kas yra atsakingas“, – pažymėjo jis.

J. Bidenas įspėjo, kad imsis atsakomųjų priemonių, kai sausio 20 dieną perims prezidento postą.

„Kai man bus žinomas žalos mastas ir kas yra oficialiai atsakingas, jie gali būti tikri, kad mes duosime atsaką ir tikriausiai atsakysime tuo pačiu“, – sakė jis.

„Esama įvairių galimybių, apie kurias dabar nekalbėsiu“, – pridūrė J. Bidenas.

Niokojamas pažeidimas

Pasak JAV pareigūnų, labiausiai niokojamas per kelis pastaruosius metus JAV kibernetinio saugumo pažeidimas paveikė mažų mažiausiai Valstybės, Prekybos, Iždo, Energetikos ir Krašto saugumo departamentus, taip pat Nacionalinius sveikatos institutus (NIH).

Analitikai mano, kad nuo programišių tikriausiai nukentėjo ir kiti departamentai, galbūt net svarbios žvalgybos agentūros. Anot ekspertų atakos žalai įvertinti gali prireikti ne vieno mėnesio.

J. Bidenas pavadino šią ataką „didžiule grėsme mūsų nacionaliniam saugumui“ ir kritikavo D. Trumpą, kad šis per beveik ketverius prezidentavimo metus menkino kibernetinio saugumo svarbą.

Anot išrinktojo prezidento, ši ataka „buvo kruopščiai suplanuota ir organizuota“.

„Ji buvo įvykdyta pasitelkus modernias kibernetines priemones“, – kalbėjo jis.

„Programišiams pavyko užklupti federalinę vyriausybę nepasiruošusią“, – sakė J. Bidenas.

Jis kaltino D. Trumpą, kad šis nevykdo savo pareigos ginti šalį ir „nelogiškai menkina šios atakos rimtumą“.

„Jam, kaip prezidentui, vis dar tenka atsakomybė likusias keturias savaites ginti Amerikos interesus“, – kalbėjo demokratas.

„Šis puolimas surengtas per D. Trumpo budėjimo laiką, kai jis nebuvo budrus, – sakė J. Bidenas. – Būkite tikri: net jei jis į tai nežiūri rimtai, aš žiūrėsiu.“

Administracija kol kas oficialiai neįvardijo už kibernetinę ataką atsakingų asmenų ar valstybių. Tačiau aukščiausio rango pareigūnai, tarp jų valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ir generalinis prokuroras Billas Barras, taip pat virtinė įtakingų Kongreso narių, kuriems buvo pateikta informacijos apie šį reikalą, pareiškė, kad už įsilaužimą atsakingi rusai.

Tuo metu D. Trumpas praėjusią savaitę apkaltino žiniasklaidą, esą ji nuolat išpučia Rusijos grėsmę.

„Kibernetinis įsilaužimas melagienų žiniasklaidos vaizduojamas kur kas didesniu nei yra iš tiesų“, – rašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

„Man pateikta visa informacija, ir viskas puikiai valdoma“, – rašė jis.

„Rusija, Rusija, Rusija – tai pirmas dalykas, kuris skanduojamas, kai kas nors nutinka“, – pridūrė D. Trumpas, leidęs suprasti, kad už kibernetinę ataką gali būti atsakinga Kinija.