Kitaip nei didelio masto sankcijos Irano ekonomikai, įvestos ankstesnio prezidento Donaldo Trumpo administracijos, naujosios priemonės yra konkrečiai nukreiptos į du pareigūnus ir jų artimiausius šeimų narius – jiems bus uždrausta atvykti į Jungtines Valstijas.

Irane įtakingo Islamo revoliucinės gvardijos korpuso, kurį D. Trumpo administracija paskelbė terorizmą remiančia organizacija, nariai Ali Hemmatianas (Ali Hematianas) ir Masoudas Safdari (Masudas Safdaris) vykdė kankinimus ir kitokį nežmonišką elgesį su politiniais kaliniais per 2019–2020 metais vykusius protestus, nurodė Valstybės departamentas.

„Toliau svarstysime visas tinkamas priemones, kad atsakingieji už žmogaus teisių pažeidimus ir piktnaudžiavimą Irane brangiai sumokėtų“, – sakoma valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno pranešime.

A. Blinkenas pridūrė, kad Jungtinės Valstijos „reikalaus, kad Irano vyriausybė su savo žmonėmis elgtųsi pagarbiai ir [užtikrindama jų] orumą“.

Iranas šiuo metu siekia, kad būtų atšauktos D. Trumpo įvestos sankcijos, įskaitant bet kokio iranietiškos naftos eksporto draudimą. Teheranas šį žingsnį laiko privaloma sąlyga jo grįžimui prie 2015 metų daugiašalio susitarimo dėl Irano branduolinės programos visiško laikymosi.

D. Tumpas 2018 metais vienasmenišku sprendimu išvedė Jungtines Valstijas iš šio susitarimo.

J. Bidenas pasisako už grįžimą prie diplomatijos su Iranu, bet taip pat tvirtino, kad jo prioritetas bus žmogaus teisės, net ir palaikant santykius su tokiomis JAV sąjungininkėmis kaip Saudo Arabija.

A. Blinkenas antradienį taip pat ragino Iraną suteikti daugiau informacijos apie buvusį Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentą Bobą Levinsoną, minint jo dingimo 14-ąsias metines.

„Raginame Irano vyriausybę pateikti įtikinamų atsakymų, kas nutiko Bobui Levinsonui, taip pat nedelsiant ir saugiai paleisti visus JAV piliečius, neteisingai laikomus areštuotus Irane“, – pabrėžė A. Blinkenas.

B. Levinsonas, kuriam trečiadienį sukaktų 73-eji, dingo 2007 metais Iranui priklausančioje Kišo saloje, kur jis, kaip pranešama, tyrė cigarečių kontrabandos bylą, nors vienoje vėlesnėje ataskaitoje nurodoma, kad šis pareigūnas vykdė slaptą Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) misiją.

D. Trumpo administracija gruodį pranešė padariusi išvadą, kad B. Levinsonas veikiausiai miręs, ir teigė, kad dėl to atsakingas Iranas.

Dar mažiausiai keturi kiti amerikiečiai, kaip manoma, yra laikomi suimti arba jiems neleidžiama išvykti iš Irano. Tarp jų yra 84 metų buvęs UNICEF pareigūnas Baqueras Namazi ir jo sūnus verslininkas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)