J. Bidenas taip pat pareiškė paraginęs izraeliečius nutraukti „kovas tarp bendruomenių“ susirėmimų židiniu tapusioje Jeruzalėje.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad „mano įsipareigojimas, įsipareigojimas Izraelio saugumui, nesikeičia“, ir pridūrė, kad kol regionas „vienareikšmiškai“ nepripažins Izraelio egzistavimo, „taikos nebus“.

Dviejų valstybių sprendinio idėja – kad suvereni Palestinos valstybė gyvuotų greta Izraelio su bendra sostine Jeruzale – yra dešimtmečius trunkančios tarptautinės diplomatijos, kuria siekiama nutraukti Izraelio ir palestiniečių konfliktą, kertinis akmuo.

Donaldo Trumpo vykdyta JAV politika dažnai buvo kritikuojama kaip akivaizdžiai Izraelį palaikanti ir nepaisanti palestiniečių.

Jo patarėjo ir žento Jaredo Kushnerio parengtas Artimųjų Rytų taikos planas buvo įvardijamas kaip dviejų valstybių sprendimas. Tačiau šis projektas numatė tik ribotą Palestinos valstybės suverenitetą, o Izraelis būtų atsakingas už šios valstybės saugumą.

Palestinos lyderiai šį planą atmetė.

Todėl J. Bidenas penktadienį pareikalavo dviejų valstybių sprendinio, galinčio visokeriopai išspręsti Artimųjų Rytų krizę.

„Mano įsipareigojimai Izraelio saugumui nesikeičia – taškas, jokio pokyčio“, – sakė JAV vadovas.

„Tačiau pasakysiu jums, kur yra poslinkis. Poslinkis – kad mums vis dar reikia dviejų valstybių sprendinio. Tai yra vienintelis atsakymas, vienintelis“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)