JAV prezidentas sako matantis ženklų, kad V. Putinas galėjo izoliuotis.

Apie tai J. Bidenas kalbėjo ketvirtadienį atsakinėdamas į žurnalistų klausimus Baltuosiuose rūmuose.

„Atrodo, kad jis izoliavosi. Ir yra tam tikrų požymių, kad jis atleido kai kuriuos savo patarėjus arba skyrė jiems namų areštą“, – sakė amerikiečių prezidentas.

Vėliau J. Bidenas pridūrė, kad nenorėtų tam skirti per didelės reikšmės, nes Baltieji rūmai kol kas neturi tvirtų įrodymų.

JAV prezidentas taip pat pabrėžė, kad nemato įrodymų, jog V. Putinas išvestų karius iš Ukrainos.

„Aš esu šiek tiek skeptiškas – tai atviras klausimas, ar jis tikrai atsitraukia“, – apibendrino J. Bidenas.

Joe Bidenas

Anksčiau JAV ir Jungtinės Karalystės žvalgyba teigė, kad V. Putinas gali būti sąmoningai dezinformuojamas apie karo veiksmų Ukrainoje eigą ir jam gali būti nepranešama apie tikruosius Rusijos ginkluotųjų pajėgų nuostolius ir Vakarų sankcijų pasekmes.

JAV nuomone, dėl to gali būti atsakingi jo artimiausi patarėjai.

Pentagonas neseniai paskelbtame pareiškime teigė, kad dėl to galėjo pablogėti V. Putino ir Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu santykiai.

Skelbė apie beprecedentį JAV naftos atsargų išleidimą

J. Bidenas ketvirtadienį skelbė, kad iš JAV strateginių atsargų bus išleistas rekordinis kiekis naftos – milijonas barelių per dieną, ir tai truks maždaug 180 dienų, taip bandant sumažinti degalų kainų augimą, Rusijai užpuolus Ukrainą.

„Šio išleidimo mastas yra beprecedentis: pasaulis dar niekada nebuvo išleidęs tokio kiekio naftos atsargų per dieną ir dar tokį ilgą laiką. Šis rekordinis išleidimas užtikrins istoriškai didelę pasiūlą iki metų pabaigos, kol bus padidinta vietinė gavyba“, – pranešime teigė Baltieji rūmai.

Šešis mėnesius kasdien išleidžiant po milijoną barelių, tai bus didžiausias ir ilgiausiai trunkantis atsargų panaudojimas JAV istorijoje. Išleidimas padidintų pasaulines atsargas maždaug vienu procentu.

Naftos kainos smarkiai krito po pirminių pranešimų apie šį planą, kuris pasirodė naftos eksportuotojų OPEC+ grupei nusprendus tik nežymiai padidinti gavybą, nepaisant naftos kainų šuolio po pagrindinės energijos tiekėjos Rusijos sprendimo įsiveržti į Ukrainą.

JAV etaloninės „West Texas Intermediate“ naftos kaina sumažėjo 4,6 proc. – iki 102,89 JAV dolerio už barelį, o „Brent“ rūšies naftos ateities sandorių kaina sumažėjo 5,5 proc. – iki 107,20 dolerio už barelį. Kovo mėnesį naftos kainos buvo pakilusios beveik iki 140 dolerių už barelį.

Pentagonas: oro antskrydžių pavojus Kyjive išlieka labai aukštas

Rusijos oro antskrydžių pavojus Ukrainos sostinėje Kyjive, JAV vyriausybės vertinimu, ir toliau išlieka labai didelis. Rusijos kalbos apie deeskalaciją yra „graži retorika“, ketvirtadienį sakė aukštas Pentagono atstovas. Tai esą nereiškia, kad grėsmė iš oro mažėja.

Jei sausumos pajėgų apie Kyjivą ir mažėja, rusų kariuomenė toliau vykdo oro antskrydžius. Per praėjusias 24 valandas oro antskrydžių skaičius buvo labai padidintas. Atakos pirmiausiai sukoncentruotos į Kyjivą ir Černihivą.

Rusijos puolimo Rytų Ukrainoje suintensyvėjimas, pasak Pentagono atstovo, yra ir nesėkmės Kyjive rezultatas.

„Nauji prioritetai Donbase aiškiai rodo, kad jiems nepavyko užimti sostinės“, – kalbėjo jis. Ar tai reiškia, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dabar geriau informuotas, esą nežinoma.

Kelios Vakarų žvalgybos prieš tai pranešė, kad V. Putinas iš savo patarėjų negauna visos informacijos apie karą. Paklaustas, kodėl V. Putinas tiesiog internete, pasinaudodamas „Google“, neieško informacijos, Pentagono atstovas sakė: „Negaliu nieko pasakyti apie pono V. Putino įpročius naršyti internete ar apie tai, ko jis ieško ar neieško.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)