Tokį pareiškimą J. Bidenas padarė, milijonams amerikiečių likus be bedarbio išmokų, kai D. Trumpui užginčijo ilgai lauktą paramos nukentėjusiesiems nuo pandemijos paketą. Prezidentas reikalauja, kad įstatymų leidėjai leistų mokėti daugiau nei trigubai didesnes tiesiogines išmokas JAV mokesčių mokėtojams.

„Toks atsakomybės vengimas turės katastrofiškų padarinių. Šiandien apie 10 mln. amerikiečių neteks bedarbio pašalpų“, – pareiškime pabrėžė J. Bidenas.

Minėta skatinamoji priemonė yra dalis 1,4 trln. dolerių (1,15 trln. eurų) finansavimo paketo, be kurio federalinėms institucijoms pirmadienio vidurnaktį teks užsidaryti.

„Vos po kelių dienų nutrūks vyriausybės finansavimas – taigi, kiltų pavojus gyvybiškai svarbioms paslaugoms ir karių atlyginimams“, – pažymėjo J. Bidenas.

„Nepraėjus nė savaitei baigsis iškeldinimo moratoriumas ir milijonai žmonių rizikuos būti priversti palikti savo namus per šventes“, – pridūrė būsimasis prezidentas.

Antradienį paskelbtame vaizdo įraše D. Trumpas, kuris turi po mažiau nei mėnesio palikti savo postą, 900 mln. dolerių (730 mln. eurų) vertės įstatymo projektą pavadino „gėdingu“, nors pirmadienį jį tvirta dauguma priėmė abi JAV partijos, kelis mėnesius vedusios derybas.

Vetuotas teisės aktas buvo skirtas ištiesti gelbėjimo lyną įmonėms ir gyventojams, sunkiai besigrumiantiems už galimybę išsilaikyti.

Tačiau Baltuosiuose rūmuose iš anksto įrašytame pareiškime D. Trumpas įspėjo atsisakysiantis pasirašyti teisės aktą, jeigu išmokų mokesčių mokėtojams nebus padidintos iki 2 tūkst. dolerių (1 600 eurų).

„Tamsi žiema“

„Tiesiog noriu, kad mūsų didūs žmonės gautų 2 000 dolerių, o ne varganus 600, numatomus dabartiniame įstatymo projekte“, – socialiniame tinkle „Twitter“ šeštadienį parašė D. Trumpas.

Žengęs tokį žingsnį, respublikonas prezidentas stojo į konfrontaciją su savo bendrapartiečiais Senato daugumos lyderiu Mitchu McConnellu (Miču Makonelu) ir Atstovų Rūmų mažumos lyderiu Kevinu McCarthy (Kevinu Makarčiu), kurie atmetė galimybę priimti platesnio masto skatinamųjų priemonių.

Respublikonų partija ketvirtadienį blokavo savo varžovų demokratų pastangas padidinti išmokas mažesnes nei 75 tūkst. dolerių (61 tūkst. eurų) metines pajamas gaunančias amerikiečiams. Kiek mažesnes sumas buvo siūloma mokėti piliečiams, per metus uždirbantiems iki 99 tūkst. dolerių (80 tūkst. eurų).

„Delsimas reiškia, kad šios tamsios žiemos neišgyvens daugiau mažų įmonių, nes jos neturės galimybės gauti reikalingos paramos, o amerikiečiams gali ir toliau vėluoti tiesioginės išmokos, kurių jie nusipelnė ir kurios padėtų jiems susidoroti su COVID-19 sukeltu ekonominiu niokojimu“, – pridūrė J. Bidenas.

Prezidento sprendimas vetuoti įstatymo projektą, sulaukusį tokios tvirtos dvipartinės paramos, yra kone beprecedentis.

Tačiau valstybės vadovo sprendimas trečiadienį vetuoti ir Nacionalinės gynybos įgalinimo įstatymą (NDAA) reiškia, kad įstatymų leidėjai po Kalėdų gali sugrįžti į Vašingtoną ir atmesti veto.

Nors Kongresas taip pat beveik neabejotinai panaikins prezidento sprendimą dėl finansavimo paketo, D. Trumpas savo arsenale dar turi „kišeninį veto“ – jis gali tiesiog atsisakyti pasirašyti teisės aktą, kol baigsis dabartinio Kongreso kadencija ir darbą sausio 3 dieną pradės nauja įstatymų leidėjų sudėtis.

Jungtinėse Valstijose šiuo metu vis daugėja naujų užsikrėtimo koronaviruso atvejų, o infekcijos aukų skaičius jau perkopė 330 tūkstančių. Be to, stringa ekonomikos atsigavimas, nors ir prasidėjo vakcinavimo programa, teikianti vilčių, kad protrūkis kitąmet pasibaigs.