Trečiadienį surengtos pirmosios trumposios spaudos konferencijos metu naujasis valstybės sekretorius pareiškė, kad peržiūros tikslas – „užtikrinti, jog svarstomi klausimai prisideda prie mūsų strateginių tikslų įgyvendinimo ir užsienio politikos vystymo“, skelbia aljazeera.com.

„Būtent tai dabar ir darome“, – reporteriams paaiškino A. Blinkenas.

Trečiadienį laikraštis „The Wall Street Journal“ pirmasis pranešė, kad Joe Bideno administracija laikinai įšaldė milijardus dolerių vertus ginkluotės ir karinės technikos pardavimo minėtosioms šalims sandorius, įskaitant tiksliai valdomos amunicijos pardavimą Saudo Arabijai ir naikintuvų F-35 pardavimą JAE.

Toks sprendimas buvo priimtas praėjus savaitei po J. Bideno inauguracijos. Naujasis JAV vadovas prižadėjo „iš naujo įvertinti“ Vašingtono ir Rijado santykius. Tapęs prezidentu, J. Bidenas pasirašė nemažai įsakymų peržiūrėti arba atšaukti keletą svarbiausių D. Trumpo sprendimų įvairiose politikos srityse.

Valdant D. Trumpui, JAV bei Saudo Arabijos ir JAE santykiai buvo glaudūs, taip pat buvęs Amerikos prezidentas ištikimai rėmė Izraelį ir surengė „maksimalaus spaudimo“ kampaniją prieš Iraną.

2019 m. gegužės mėnesį D. Trumpas paskelbė nacionalinę nepaprastąją padėtį dėl tvyrojusios įtampos su Iranu, kad išvengtų Kongreso prieštaravimų dėl 8 mlrd. JAV dolerių vertės ginkluotės pardavimo Saudo Arabijai, JAE ir Jordanijai.

Taip pat praėjusių metų gruodžio mėnesio pabaigoje D. Trumpo administracija sankcionavo smulkiosios amunicijos pardavimą Saudo Arabijai už 290 mln. JAV dolerių. Lapkričio mėnesį D. Trumpo administracija informavo Kongresą, kad patvirtino sandorį su JAE, pagal kurį Amerika parduos pažangių ginkluotės sistemų, įskaitant naikintuvus F-35 ir ginkluotus dronus, už daugiau nei 23 mlrd. JAV dolerių. Ši informacija buvo paskelbta netrukus po to, kai JAE vyriausybė sutiko normalizuoti santykius su Izraeliu, tarpininkaujant JAV.

„Šiuo sandoriu pabrėžiame stiprėjančius santykius su JAE ir pripažįstame, jog šiai valstybei reikia pažangios ginkluotės, kad galėtų apsiginti nuo padidėjusios Irano keliamos grėsmės“, – pareiškime nurodė tuometinis valstybės sekretorius Mike’as Pompeo.

Teisių gynimo grupės pasmerkė sandorį, teigdamos, kad jis gali paaštrinti regioninius konfliktus, ypač Libijoje ir Jemene, kur JAE ir Saudo Arabija paskelbė nuožmų karą hučių sukilėliams. Respublikonų ir Demokratų partijų įstatymų leidėjai taip pat sukritikavo ginkluotės pardavimą – neva jis „paskatins pavojingas ginklavimosi varžybas“.

Įstatymų leidėjai pateikė bendrų dvipartinių rezoliucijų, skirtų užkirsti kelią sandoriui, tačiau jų pastangos baigėsi nesėkme JAV Senate – dviejų procedūrinių balsavimų metu nebuvo surinkta reikalinga balsų dauguma. Be to, D. Trumpas pagrasino vetuoti bet kokius Kongreso bandymus sustabdyti sandorį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)