„Birželį susitikęs su prezidentu V. Putinu aiškiai leidau suprasti, kad JAV imsis veiksmų, kad kibernetiniai nusikaltėliai atsakytų už savo veiksmus. Šiandien taip ir padarėme“, – Baltųjų rūmų išplatintame pareiškime cituojamas J. Bidenas.

Pareiškime prezidentas komentuoja JAV laimėjimus kovoje su „REvil“, apie kuriuos anksčiau pirmadienį paskelbė JAV Teisingumo departamentas.

„Dar turime daug nuveikti, tačiau jau ėmėmės rimtų veiksmų, kad apsaugotume savo infrastruktūrą nuo kibernetinių išpuolių, o grėsmę mūsų saugumui keliančius asmenis patrauktume atsakomybėn. Bendradarbiaudami su sąjungininkais ir partneriais visame pasaulyje stengiamės sutrukdyti kibernetinių sukčių ir šantažuotojų tinklų veikimui“, – pridūrė J. Bidenas.

Anksčiau JAV Teisingumo departamentas pareiškė kaltinimus Ukrainos piliečiui Jaroslavui Vasynskiui dėl kibernetinio sukčiavimo. Amerikiečių teisėsauga taip pat ėmėsi veiksmų jo galimo bendrininko, rusų programišiaus Jevgenijaus Polianino, atžvilgiu.

Anot pareigūnų, J. Vasynskis įvykdė apie 2,5 tūkst. kibernetinių išpuolių, pasitelkdami išpirkos reikalaujančias programas. Įtariama, kad šių atakų taikiniai iš viso jam sumokėjo 2,3 mln. dolerių (2 mln. eurų).

Remiantis JAV teismo dokumentais, A. Vasynskis ir jo bendrininkai sukūrė žalingą programinę įrangą, kuri pirmą kartą buvo panaudota 2019 metų balandį, o paskui – nuolat atnaujinama.

Teisingumo departamento duomenimis, nuo šios programos nukentėjo 10 neįvardytų JAV bendrovių aštuoniose valstijose.

22 metų A. Vasynskis buvo sulaikytas Lenkijoje, kai mėgino įvažiuoti iš Ukrainos. Vašingtonas pareikalavo jį išduoti. 28 metų J. Polianinas šiuo metu yra laisvėje. Manoma, kad abudu priklauso programišių grupei „REvil“, šių metų liepą surengusiai plataus masto ataką prieš vieną amerikiečių IT bendrovę.

JAV generalinis prokuroras Merrickas Garlandas pirmadienį pareiškė, kad J. Polianinas per savo atakas gavo apie 13 mln. dolerių (11,2 mln. eurų), tačiau dalį šios sumos Vašingtonui pavyko atgauti.

„Teisingumo departamentas konfiskavo 6,1 mln. dolerių (5,3 mln. eurų), susijusių su kito įtariamo „REvil“ nario, Rusijos piliečio Jevgenijaus Polianino, išpuoliais“, – nurodė M. Garlandas.

Pasak jo, J. Polianinas iš viso surengė apie 3 tūkst. kibernetinių atakų.

Liepą JAV įsikūrusi bendrovė „Kaseya“ patyrė didžiulę kibernetinę ataką pasitelkiant išpirkos reikalaujantį virusą. Išpuolis paveikė tiesiogiai ar netiesiogiai su kompanija susijusias įmones, nes „Kaseya“ per atstumą administruoja savo klientų programinę įrangą. Pranešta, kad ataką įvykdė „REvil“, kuriai priskiriami ryšiai su Maskva.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)