J. Bideno administracija yra perspėjusi dėl katastrofiškų padarinių, jei JAV nebegalėtų vykdyti savo skolinių įsipareigojimų. Pokalbiai dėl skolos limito jau kurį laiką yra aklavietėje, Respublikonų partijos atstovams iškėlus Baltųjų rūmų pasipriešinimo sulaukusį reikalavimą, kad lubos būtų keliamos tik užtikrinus, jog kartu būtų imtasi drastiško išlaidų mažinimo.

Nepaisant to, J. Bidenas sekmadienį pareiškė manantis, kad susitarimas galiausiai bus pasiektas. „Išlieku optimistiškai nusiteikęs, nes iš prigimties esu optimistas, tačiau iš tiesų manau, kad iš jų, o taip pat ir iš mūsų pusės esama noro pasiekti susitarimą. Manau, kad mums pavyks tai padaryti“, – atsakydamas į žurnalistų klausimus per pasivažinėjimą dviračiu šalia savo vasarnamio Delavero valstijoje teigė J. Bidenas.

Šią savaitę laukiama naujų, iš praėjusio penktadienio perkeltų J. Bideno pokalbių dėl skolos limito su aukštais respublikonų pareigūnais, įskaitant Atstovų rūmų pirmininką Keviną McCarthy. Paklaustas, ar antradienį numatomas susitikimas vis dar įvyks, prezidentas atsakė: „Manau, kad taip.“

Jei JAV skolos lubos nebūtų pakeltos, šalies pareigūnai kalba apie galimą recesiją ir pasaulinį „domino“ efektą finansų srityje. JAV iždo sekretorės Janet Yellen teigimu, nesant susitarimo nemokumas gali ištikti iki birželio 1 d.

JAV skolos limitas šiuo metu siekia 31,4 trln. dolerių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją