J. Bidenas ir vyriausybės aukšto rango pareigūnai priėmė kompanijų „Apple“, „Google“, „Amazon“ ir „Microsoft“ vadovus, finansų ir komunalinių paslaugų sektorių lyderius.

Susitikimas surengtas po įsilaužimų į kompiuterius ir duomenų vagysčių, nukreiptų prieš svarbų JAV naftotiekį, vieną mėsos perdirbimo pramonės milžinę ir elektroninio pašto sistemą „Microsoft Exchange“, taip pat atakų prieš įvairius sektorius panaudojant išpirkos reikalaujančią programinę įrangą (angl. ransomware).

„Tikrovė tokia, kad dauguma mūsų svarbios infrastruktūros priklauso privačiajam sektoriui ir yra jo valdoma... Federalinė vyriausybė negali atsakyti į šį iššūkį viena“, – prasidedant susitikimui pasakė J. Bidenas.

„Visus jus šiandien pakviečiau čia todėl, kad turite galimybių, pajėgumų ir, tikiu, atsakomybės kilstelėti kartelę dėl kibernetinio saugumo. Taigi... turime daug darbo“, – pridūrė jis.

Naujausios kibernetinės atakos, paveikusios „Microsoft“ elektroninio pašto serverius ir plačiai taikomą „SolarWinds“ saugumo programinę įrangą, kelia klausimų dėl 16 itin svarbių infrastruktūros sektorių, įskaitant energetiką, komunalines paslaugas, gynybą, maistą ir gamybą, apsaugos.

Kai kurie analitikai ragina taikyti griežtesnes sankcijas Rusijai ir kitoms šalims, kaltinamoms suteikiant prieglobstį kibernetiniams nusikaltėliams. Kiti siūlo atidžiau tikrinti kriptovaliutas, kuriomis programišiai renka išpirkas.

Vienas administracijos aukšto rango pareigūnas žurnalistams sakė, kad per susitikimą norėta aptarti konkrečias saugumo stiprinimo priemones.

Pastarojo meto kibernetinės atakos parodė, kad skubiai reikia perorientuoti vyriausybės ir privačiojo sektoriaus dėmesį, pabrėžė pareigūnas.

„Norime sutelkti dėmesį į bet kokios piktavališkos [kibernetinės] veiklos priežastis“, – sakė jis.

Tai reiškia, kad reikia stipresnių programinės ir techninės įrangos sistemų vyriausybėje ir pramonėje.

„Mums reikia pereiti prie sistemos, kur saugumas užtikrinamas automatiškai“, – sakė minėtas pareigūnas.

Susitikime dalyvavo „Google“ vadovas Sundaras Pichai, „Amazon“ generalinis direktorius Andy Jassy, „Apple“ generalinis direktorius Timas Cookas, „Microsoft“ vadovas Satya Nadella.

Taip pat dalyvavo „JPMorgan Chase“, „Bank of America“, kitų finansinių ir draudimo bendrovių, vandens ir energijos kompanijų, švietimo organizacijų vadovai.

Tarp dalyvavusių vyriausybės pareigūnų yra prekybos sekretorė Gina Raimondo, energetikos sekretorė Jennifer Granholm, krašto saugumo sekretorius Alejandro Mayorkasas ir aukščiausio rango patarėjai kibernetinio saugumo klausimais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją