Per 1941 metų gruodžio 7 dienos ataką Perl Harbore ir kitose Havajų vietose žuvo 2 403 kariai ir civiliai. Ši ataka buvo įvykis, įtraukęs JAV į Antrąjį pasaulinį karą.

J. Bidenas, kuris prie memorialo atvyko su sutuoktine Jill Biden, palietė vainiką ir atidavė pagarbą. Vainike buvo įrišta laukinė saulėgrąža – Kanzaso valstijos simbolis. Juo buvo pagerbtas karo veteranas, buvęs senatorius Bobas Dole'as, atstovaudavęs Kanzasui. B. Dole'as, kuris labai prisidėjo, kad Nacionalinėje alėjoje iškiltų minimas memorialas. Šis politikas mirė sekmadienį, būdamas 98 metų.

Pirmoji ponia prie memorialo kolonos, skirtos Naujajam Džersiui, padėjo gėlių puokštę ir kiek pastovėjo drauge su prezidentu. Puokštė buvo skirta jos tėvui Donaldui Jacobsui, karo metu tarnavusiam JAV kariniame jūrų laivyne ryšininku, nurodė Baltieji rūmai.

J. Bidenas praėjusią savaitę paskelbtoje Baltųjų rūmų deklaracijoje dėl Nacionalinės Perl Harboro atminimo dienos „padėkojo didžiausiai kartai, vedusiai... Valstybę per vienus tamsiausių laikotarpių“. Ši karta, pasak J. Bideno, „padėjo pamatus tarptautinei sistemai, pavertusiai buvusius priešininkus sąjungininkais“.

J. Bidenas prie memorialo apsilankė kelios valandos prieš nekantriai laukiamą vaizdo pokalbį su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Tikimasi, kad J. Bidenas šio pokalbio metu išreikš susirūpinimą Rusijos pajėgų telkimu netoli Ukrainos ir pasakys V. Putinui, kad invazija į šią šalį nulemtų ekonomines sankcijas Rusijai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją