Naujausias miglotas J. Bideno pareiškimas apie demokratiškai valdomą salą, kurią Kinija laiko savo teritorijos dalimi, nuskambėjo kitą dieną po virtualaus viršūnių susitikimo su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu.

Per vizitą Naujajame Hampšyre žurnalistų paklaustas, ar jiedu pasiekė pažangos Taivano, palaikančio glaudžius neoficialius ryšius su Jungtinėmis Valstijomis, klausimu, J. Bidenas atsakė „labai aiškiai išreiškęs“ palaikymą šiuo metu galiojančiam JAV įstatymui.

Remiantis Taivano aktu, Jungtinės Valstijos nepripažįsta Taivano nepriklausomybės, bet padeda salai rūpintis savo gynyba.

Tačiau tuomet J. Bidenas pasakė: „Jis yra nepriklausomas. Jis pats priima sprendimus.“

Baltieji rūmai neatsakė į prašymą paaiškinti, ką turėjo galvoje J. Bidenas. Pats prezidentas netrukus po šio pareiškimo žurnalistams pasakė, jog tai nereiškia, kad JAV politika Taivano atžvilgiu kaip nors pasikeitė.

„Mes savo politikos visiškai nekeisime, – kalbėjo jis. – Neskatiname nepriklausomybės. Skatiname juos daryti būtent tai, ko reikalauja Taivano aktas. Mes tai ir darome. Tegul jie apsisprendžia.“

Per kelis pastaruosius mėnesius J. Bidenas jau triskart išsakė pareiškimų, iš pažiūros prieštaraujančių ligšiolinei JAV politikai ir sudarančių įspūdį, kad prezidentas tvirčiau palaiko Taivaną.

Spalį, kai buvo paklaustas, ar Jungtinės Valstijos padėtų Taivanui apsiginti nuo Kinijos, J. Bidenas atsakė: „Taip, mes esame įsipareigoję.“

Panašų komentarą J. Bidenas išsakė rugpjūtį. Abiem atvejais Baltieji rūmai vėliau patikslino, kad JAV politika lieka nepakitusi.

Nors Jungtinės Valstijos teikia Taivanui stiprinti gynybos pajėgumus, Vašingtonas laikosi vadinamojo „strateginio dviprasmiškumo“ dėl klausimo, ar Kinijos įsiveržimo atveju JAV pajėgos įsikištų.

Antradienį kalbėdamasis su žurnalistais J. Bidenas sakė, kad per derybas su Xi Jinpingu pabrėžė, jog JAV karinių jūrų pajėgų laivai nesibrauna į Kinijos teritorinius vandenius, bet pasilieka teisę plaukioti Pietų Kinijos jūroje.

„Mūsų neįbaugins“, – pabrėžė J. Bidenas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją