„Pasitaręs su sąjungininkais ir partneriais, prezidentas paskelbs apie didžiausią istorijoje naftos atsargų išleidimą, per ateinančius šešis mėnesius rinkai pateikiant vidutiniškai po milijoną papildomų barelių per dieną – kiekvieną dieną“, – sakoma pareiškime, patvirtinančiame dramatiško žingsnio tikimybę.

„Šio išleidimo mastas yra beprecedentis: pasaulis dar niekada nebuvo išleidęs tokio kiekio naftos atsargų per dieną ir dar tokį ilgą laiką. Šis rekordinis išleidimas užtikrins istoriškai didelę pasiūlą iki metų pabaigos, kol bus padidinta vietinė gavyba“.

Šešis mėnesius kasdien išleidžiant po milijoną barelių, tai bus didžiausias ir ilgiausiai trunkantis atsargų panaudojimas JAV istorijoje. Išleidimas padidintų pasaulines atsargas maždaug vienu procentu.

Planuojama, kad J. Bidenas vėliau ketvirtadienį sakydamas kalbą pateiks išsamią informaciją.

Naftos kainos smarkiai krito po pirminių pranešimų apie šį planą, kuris pasirodė naftos eksportuotojų OPEC+ grupei nusprendus tik nežymiai padidinti gavybą, nepaisant naftos kainų šuolio po pagrindinės energijos tiekėjos Rusijos sprendimo įsiveržti į Ukrainą.

JAV etaloninės „West Texas Intermediate“ naftos kaina sumažėjo 4,6 proc. – iki 102,89 JAV dolerio už barelį, o „Brent“ rūšies naftos ateities sandorių kaina sumažėjo 5,5 proc. – iki 107,20 dolerio už barelį. Kovo mėnesį naftos kainos buvo pakilusios beveik iki 140 dolerių už barelį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją