Jis taip pat perspėjo, kad gali kilti didelis konfliktas su Maskva, jeigu Rusija pasiųstų savo pajėgas į provakarietišką kaimynę ir įvyktų susirėmimų su Ukrainoje esančiais amerikiečiai kariais.

„Amerikos piliečiai turėtų išvykti – turėtų išvykti dabar“, – interviu televizijai „NBC News“ sakė J. Bidenas.

„Kalbame apie vieną didžiausių kariuomenių pasaulyje. Ši padėtis – visiškai kitokia, ir padėtis greitai gali tapti beprotiška“, – teigė prezidentas.

J. Bidenas pakartojo jokiomis aplinkybėmis nesiųsiantis pajėgų į Ukrainą, net jeigu iškiltų būtinybė gelbėti ten esančius amerikiečius Rusijos įsiveržimo atveju.

„Tai [reikštų] pasaulinį kartą. Kai amerikiečiai ir rusai pradėtų šaudyti vieni į kitus, atsidurtume visiškai kitokiame pasaulyje“, – perspėjo jis.

Pastaruoju metu įtampa tarp Vašingtono ir Maskvos yra padidėjusi labiausiai nuo Šaltojo karo pabaigos. JAV sako, kad Rusija prie sienos su Ukraina yra sutelkusi apie 130 tūkst. karių, sugrupuotų į dešimtis kovinių brigadų.

Vakarų lyderiai intensyvina diplomatines pastangas padėčiai deeskaluoti. Visgi J. Bideno pasisakymas ir ketvirtadienį paskelbtas Valstybės departamento raginimas JAV piliečiams išvykti iš Ukrainos neabejotinai įtampą dar labiau padidins.

Tačiau J. Bidenas atmetė galimybę surengti operaciją Ukrainoje esantiems amerikiečiams gelbėti.

„Beje, kaip juos būtų galima rasti?“ – pažymėjo jis.

„Tikiuosi, jog jeigu [Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas] bus pakankamai kvailas įsiveržti, jis yra pakankamai protingas, kad iš tikrųjų nesiimtų jokių veiksmų, kurie neigiamai paveiktų Amerikos piliečius“, – perspėjo JAV lyderis.

J. Bidenas pareiškė, kad, kad jam nebūtina šito sakyti V. Putinui.

„Jis tai žino“, – pabrėžė prezidentas.

JAV strateginiai bombonešiai B-52 atvyko pratybų į Britaniją

JAV Karinės oro pajėgos ketvirtadienį pranešė, kad keletas strateginių bombonešių B-52 atskrido į Jungtinė Karalystę dalyvauti iš anksto suplanuotose NATO pratybose.

Šie mokymai vyks tvyrant didelei įtampai tarp Vakarų šalių ir Maskvos dėl numanomų Rusijos planų įsiveržti į Ukrainą.

Iš bazės Šiaurės Dakotoje lėktuvai, pagalbinė technika ir kariai atskrido į Karališkųjų oro pajėgų bazę už 150 km į vakarus nuo Londono esančiame Ferforde, sakoma JAV Karinių oro pajėgų pranešime.

Kariškiai nenurodė, kiek JAV lėktuvų dalyvaus pratybose.

Pranešime sakoma, kad „seniai suplanuoti“ bombonešių manevrai turi pagerinti „bendradarbiavimą ir operatyvinius pajėgumus, gebėjimus bei sąveiką“ tarp sąjungininkų.

„Bombonešių rotacija stiprina JAV įsipareigojimą NATO sąjungininkams ir koalicijos partneriams palaikyti mūsų kolektyvinį saugumą ir suverenitetą“, – pridūrė kariškiai.

Vakarų šalys nuogąstauja, kad Rusija planuoja įsiveržti į provakarietišką kaimynę Ukrainą, prie kurios sienų Maskva sutelkė per 100 tūkst. karių.

JAV Karinės jūrų pajėgos savo ruožtu ketvirtadienį pranešė, kad keturi jų eskadriniai minininkai praeitą mėnesį atvyko dalyvauti pratybose akvatorijoje, patenkančioje į 6-osios flotilės atsakomybės zoną, įskaitant Viduržemio jūrą.

Rusija ketvirtadienį informavo, kad keturi jos karo laivai atplaukė į Juodąją jūrą dalyvauti pratybose prie Maskvos aneksuoto Krymo pusiasalio.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)